10. kesäkuuta 2013

UUDEN VIIKON NIITÄ JA NÄITÄ

En eilen katsellut Kärpäs-elokuvaa sen enempää kuin muitakaan. Yritystä oli. Päätinkin mennä nukkumaan. Uni ei tullut. Otin puolikkaan nukahtamispillerin ja sitten se tuli. Olin sulkenut ikkunat luettuani, että tulee holotna. Helteet mennyttä aikaa, pohjoisen puhuri iskee. Jätin sentään tuuletusikkunoita auki ja parvekkeen yhden lasin. Hortensia tykkää.

Seinänaapuriin muutti ihminen tai ihmisiä.Katselin hetken  muuttoautosta kannettavia huonekaluja ja päättelin naisen muuttavan. Niin oli naiselle sopivaa kalua ja silityslautakin otettiin auton uumenista. Siis siistikin vielä. Päivän mittaan ei naapurista mitään kuulunut ja tulin tulokseen, että naapuri ei ehkä tullutkaan muuttokuorman kanssa.Yleensähän aletaan heti kolista, vetää huonekaluja paikoilleen, naulata tauluja, porata reikiä seiniin ja mitä kaikkea muuta asumisen alkuun tarvitaan.

Viikko on kiireinen. Fysioterapiaa, pesijähoitajaa, hoitotarvikkeiden tuomista,tuuraajaa ja verinäytteen ottoa puolisosta.Siinä tämä viikko. Ei aamupäivisin pitkästi lorvailua yöpaita-aamutakkiyhdistelmässä, vaan ripeästi laittauduttava siihen kuntoon, mikä kuuluu olla ihmisten ilmoilla. Naamakin sutaistava edustavaksi, että kukaan ei pääse edes ajattelemaan omaishoitajan rupsahtaneisuutta. Eräs naapuri kysyi yhtenä päivänä jaksamistani. Näytinkö jo olevani vaaravyöhykkeessä?  Tai sitten kysymys kuului siihen hämmästyttävään ja jo unohdettuun välittämiskategoriaan. Oikeastaan veikkaan jälkimmäistä. Hän on sympaattinen ihminen ja vaihtaa sanan jos kaksikin aina kanssani. On ollut meilläkin, kun kerran kutsuin talon naisia visiitille. Yksi kieltäytyi, kun "ei tahtonut lähempää kontaktia". No, en minä meitä bestiksiksi aikonutkaan. Nyttemmin on osoittanut katumusta ja juttelee luontevasti pihalla tai rappukäytävässä tavatessamme.

C soitti, vaikka ei pitänyt. Kun hän on ollut jossain, kuuluu asiaan minulle heti raportoida. Nyt oli ollut naapurinsa pojan synttäreillä. Paljon ihmisiä ja teinipoika oli viihtynyt omissa pippaloissaan. C kertoi kaiken, mitä muisti ja sitä oli paljon. Sitten hän siirtyi Madeleinen hääpukuun ja sivusi samalla edesmenneen Diana-prinsessan hääklenninkiä ja piti sitä rumana.Mietin kuumeisesti, minkälainen se oli ollut. Pelkäsin jo C:n käyvän läpi kaikki muutkin kuninkaalliset morsiamet aikojen alusta tähän päivään. Heitähän on aikamoinen liuta kuitenkin. Säästyin, kun hän siirtyi arvioimaan Madeleinen sulhasen luonnetta. Miten siitä jotain tietää, jäi minulle arvoitukseksi. Tietääkseni ei C sulhasta tunne henkilökohtaisesti. Sitä painotti, että O`Neill on liikkunut jo ennen Madeleinea "piireissä"  senkin takia, kun sulhasen sisaret ovat aatelisten kanssa naimisissa. Kreivin C muisti, mutta toisen sisaren aatelispuolison arvoa ei. Tämä tietysti kiinnostaa, sillä C on itsekin ylempää aatelia. Suku aateloitu 1400-luvulla.

Tulikin mieleeni juuri nyt, mikä ei kylläkään liity pätkääkään äskeiseen asiaan, että kun C oli luonani jokin aika takaperin, toi minulle Elizabeth Taylorin kuvan. Se on kokoa A4 ja liimattu paksummalle paperille. Sillä on hyvä taitettuna ajaa takaa ötököitä parvekkeella. Ehkä tämä kertoo jotain minun luonteestani. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti