4. maaliskuuta 2019

HATTU PÄÄSTÄ

Käytöstapojen asiantuntija Kaarina Suonperä paheksui näkyä Matti Nykäsen hautajaissaattuen aikana, kun miehet eivät paljastaneet päätään saattueen kohdalla. Panin minäkin merkille tämän. Hän sanoo kohteliaasti sen olleen huomaamattomuutta. Tämä hattu päästä-asia kuten moni muukin kohtelias tapa on jäänyt suomalaisilta pois. Ei enää piitata ja totta on, ehkä ei osata tapoja. Pipo istuu lujasti päässä jopa syödessäkin. Kotikasvatus ei ole enää muodissa. Ehkä vanhemmat eivät osaa neuvoa ja opastaa käytöstapoja. Ehkä he aikanaan saivat niin kutsutun vapaan kasvatuksen, jossa lapsi sai itse tekemisensä ja tekemisten jättämiset päättää. Mitenpä sitä sitten osaisikaan jakaa neuvoja käytöstavoissa muille? Miesten paljastettu pää olisi ollut kunnianosoitus Matti Nykäselle, viimeinen tervehdys. Se missattiin.

Huhtikuussa Johannes-passio Johan Sebastian Bachin mukaan. Cantores Minores-kuoro, suomalainen barokkiorkesteri, tenoreita, bassoja, kontratenori, baritoni, sopraano ja Hannu Norjanen Cantores Minores-koulun rehtori. Kaikki minulle uutta nähtävää ja kuultavaa, kirkko sentään vanha tuttu.

Tänään lievää askarointia kotona ja sitten ulos asioille. Tuntuu siltä, että ahkeruus olisi nyt iloni. Saanen ehkä kauppakeskuksessa kuulla supisuomalaisten puhuvan viisiprosenttista englantia, josta Annamari Sipilä Helsingin Sanomien kolumnissa puhuu. Joka 20. sana on englantilaisperäinen ja vielä jotenkin suomalaisittain lausuttuna. Kieli muuttuu, mutta miksi englanniksi? Ehkä maahanmuuttajat aikojen kuluessa puhuvatkin parempaa suomea kuin syntyperäiset suomalaiset.1 kommentti: