6. joulukuuta 2015

BRONDA

Olipa kerran, tarkemmin vuonna 1823, kaksi kalastajaa. He rakennuttivat Helsinkiin talon, tarkemmin Eteläesplanadi 20:een. Myöhemmin kalastajat möivät talon ja sen osti leipurimestari Karl Magnus Brondin. Brondin oli tullut Helsinkiin Viipurista vuonna 1876 ja sai ravintolaoikeudet seuraavana vuonna. Eteläespan ensimmäisessä kerroksessa oli höyryleipomo ja toisessa kahvila, Brondinin mukaan Bronda, joka toimi hänellä vuoteen 1919.

Kahvila sai vuosien aikana monta omistajaa Brondinin jälkeen. Sen osti vuonna 1935 Primula. Tarjottiin ruokaa, viiniä ja olutta asiakkaille. Vuonna 1949 kahvila meni konkurssiin ja silloin sen omisti rouva Viholainen, ravintola Särkän emännöitsijä. Pöydät myytiin huutokaupassa kuten myös Jalmari Ruokokosken taulu, johon kuvattu taiteilijat Adolf Lindfors, Oki Räisänen ja Mikko Hovi (kuvanveistäjä) Brondan suosio oli suurimmillaan 1920-1930 luvuilla. Joskus 1910-luvulla alkoivat Jalmari Ruokokoski, Tykö Sallinen, Kosti Meriläinen ja Yrjö Ollila käydä ahkerasti Brondinin kahvilassa. Sitä mainostettiin lehdessä monin sanoin, kehuttiin "ihanaa ja nautintorikasta  näköalaa vastapäätä oopperapuistoa". Kesäkuukausina tarjoiltiin "ranskanleipää, voita ja maitoa myös juuston kanssa". Iltapäivällä sai batong-leipää.

Joka päivä kokoontuivat Brondalle samat herraseurueet, vanhat taiteilijat, hiljaiset shakinpelaajat ja tutut tuttujen kanssa. Myös virolainen kirjailija Aleksander Sipelgas (1885-1937) oli löytänyt tiensä Brondalle Suomessa asuessaan. Taiteilijoilla oli joskus taloudellisia vaikeuksia, mutta Brondan henkilökunta oli ymmärtäväistä väkeä, antoi jopa ilmaiseksi kahvikupillisen janoiselle taiteilijalle.

Sotien jälkeen 1940-luvulla Brondan kahvilan suosio alkoi laskea. Taiteilijat väistyivät ja kahvila alkoi täyttyä "taiteesta ymmärtämättömästä joukosta". Kirjailijat siirtyivät Pörssi- eli Hattupääkahvilaan (nimen sai siitä, kun siellä istuttiin hattu päässä), joka silloin oli nykyisen tavaratalo Stockmannin paikalla tai jopa Pitkänsillan pohjoispuolelle Siltasaaren Elantoon.

Vanha Brondan talo purettiin vuonna 1972. Uusi rakennettiin kolme vuotta myöhemmin. Siellä on 2014 avattu ravintola, jonka nimi on Bronda.

(Tiedot suureksi osaksi Vilho Nenosen kirjasta "Tavattiin Brondalla", ilmestymisvuosi 1981, SKS)


Niin, ja hyvää itsenäisyyspäivää kaikille suomalaisille.

2 kommenttia:

  1. Samoin, hyvää Itsenäisyyspäivää, tai jo iltaa sinnekin. Voi että näitä sun Vanha Helsinki-juttuja on mielenkiintoista lukea. Bronda pitää pintansa, ainakin ravintolan nimenä.
    Ja hei, terveisiä Katajanokalta! Tultiin ystävättären kanssa lauantain vastaisena yönä sinne Tallinnasta. Katseltiin tosi korkealle noussutta merta ja upeasti valaistuja Uspenskin katedraalin torneja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, kiitos terveisistä. Tuli tuollainen haikean suloinen ikävä Katajanokkaa. "... Siluettina tummana kuulsi/ jo silloin kaupunki armas/ vain Uspenskin kirkon huipuissa kiilsi/ enää rusko, sen sipuleissa/ kuin missäkin korvarenkaissa/ tuon ryssänmatroonan, kirkon,/ korskean, barbaarisen/ veripurppurassaan..." (Joel Lehtonen)

      Poista