1. marraskuuta 2015

UUTTA ODOTELLESSA

Eilen en ollut kirkossa, en hautausmaalla sytyttämässä kynttilää, en ollut liioin ylen harras. Mutta muutaman kynttilän sytytin puolison muistoksi olohuoneessa ja ajattelin häntä paljon. Muistui mieleen kaikenlaista vuosien varrelta. Kyyneleet nousivat silmiin, yksinäisyys ja itsesääli meinasivat ottaa vallan. Minulla on häntä suunnaton ikävä.

Puhelin soi kolme kertaa ja sain muuta ajattelemista. Äidin puoleinen pikkuserkku soitti ja kyseli voinnit. Kulkee itsekin leikkauksen jälkeen rollaattorilla, mutta ei liiku niin paljon kuin minä. Hänellä onkin mies ja aikuisia lapsia, jotka avittavat. Piristyspilleri tuli puhelinlankaa pitkin Oulusta niin ikään. Kortin Hailuodosta olin saanut aiemmin. Muistelin monia omia Hailuodon matkoja, lautalle jonotuksia ja saaren mahtavia jäkälämaita. N:n kanssa juttelin pisimpään. Hän on vanhimpia ystäviäni, tullut avioliittonsa myötä tutuksi. Miehensä on lapsuudenystäväni. Sammutin kynttilät myöhään illalla ja menin nukkumaan. Makuuhuone tuntui viileältä.

Itäkeskuksessa on halal-lihakauppa. Olen sen nähnyt pasteeraillessani ympäriinsä. Se ei ole Itiksessä, vaan sen ulkopuolella. Mitä on halal-liha? Piti tutkia asiaa, että tiedän. Arvasin sen olevan tietyin seremonioin teurastetusta eläimestä. Lausutaan sanat "Allahu akbar" (Jumala on suurin) toimenpiteen alkaessa. Tämän jälkeen tehdään vielä muuta ja sitten vasta lihasta on sallittua valmistaa ateria. Eikä tietenkään minkä tahansa eläimen lihaa. Se ei selvinnyt googlesta, miten saavat halal-lihaa ne ihmiset, joilla ei ole mahdollisuuksia päästä asianmukaiseen kauppaan? Siirtyvätkö kasvisravintoon? Halal-kauppoja ei Suomessa ole jokaisen nurkan takana. Saako sieltä ostaa lihaa "vääräuskoinenkin"?

Olen alkanut ällistyksekseni odottaa innolla asumista Itäkeskuksessa. Itishän on minulle oikeastaan tuikituntematonta aluetta puhumattakaan koko Itäkeskuksesta. Aion vähitellen tutustua kunnolla kauppakompleksiin ja nähdä, mitä kaikkea siellä on. Yksi asia on vissi, Aleksin Stockmannilla en enää usein tule käymään. Itiksen Stockasta olen kuullut huonoja asioita, mutta täytynee sekin omakohtaisesti kokea. Itiksessä avataan kuukauden kuluttua laajennettu Lidl! Sekin on yksi tutustumiskohde. Ja kaikki ne pienet maustepuodit, pullakaupat, kahvilat, suuret marketit, koneportaitten  päässä eri kerrosten liikkeet, smoothie-juomalat...  Kirjailija Jarno Pennanen (1906-1969) on sanonut "murheen tajuaminen ei merkitse sitä, ettei voisi elää ilon vierellä tai itsekin iloiten."

2 kommenttia:

  1. Itiksessä on myös hyvä uimahalli, jossa esteettömyysasioita pohdittu myös. Hauskaa varmasti päästä tutkimusretkille uusilla kotikulmilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jutta. Uimahallista olen kuullut ja kulttuurikeskus Stoassa muutaman kerran ollut joissakin tilaisuuksissa. Tutkimista ja tutustumista tulee riittämään ja se on hauskaa. Odotan jo.

      Poista