14. marraskuuta 2015

MENETYS

Kirjahyllyt eivät mahdu! Tämä on karu totuus. Vain osa ja se tarkoittaa, että osa kirjoistakin. Eilen siten kasasin lattialle ne, joista luovun ja uskokaa vaan, niitä on paljon. Sydän kirveli, mutta näin se on. Minulla oli jo toiset hautajaiset, nyt menetin kirjoja. Ne annetaan kaikki Fidaan. Kirjahyllyt samoin ja niitä on kahdeksan, kussakin kolme tai neljä hyllyä, yksi seinällinen lattiasta kattoon. En olisi ikinä uskonut tätä.

Laatikot loppuivat eilen.  Tänään on uusi päivä, N:llä välipäivä ja minä jatkan kirjojen parissa. Lisää lattialle! Onko juurikaan mitään kauheampaa kuin menettää kirjoja? Vanhempieni kirjoja, omia kirjoja, puolison kirjoja. Klassikkoja, suomalaista kirjakulttuuria, kirjoja, joita olen koko ikäni katsellut,  itsekin ostanut ja lukenut, luullut omistavani ne kuolemaani asti. Niillä voisi perustaa nyt pienen antikvariaatin.

No, elämää tämä vain on. Olosuhteet sanelevat, käytäntö ratkaisee, realiteetit otettava huomioon. Kysyin äsken, onko mitään kauheampaa kuin kirjojen menetys? Vastaan nyt, on. On esimerkiksi eiliset terrori-iskut Pariisissa, kuolema, sairastuminen ja monet muut suuremmat asiat. Kirjojen menetyksen kestää aivan varmasti. Minäkin.

2 kommenttia:

  1. Pariisin verilöyly on aivan järkyttävä. Pariisi on minulle tärkeä, kuten varmasti hyvin monille. Olen tehnyt yhdeksän viikon matkaa sinne ja jalan kiertänyt monet lenkkikengät puhki sen kauneutta ihaillen. Olen matkustanut sinne one-on-one tavalla jokaisen neljän lapseni kanssa ja mieheni, sekä yksin tai ystävän kera. Asun aina samassa pikkuhotellissa ja samassa kattohuoneessa, josta näkyy joki. Hotellissa on vain neljä huonetta per kerros ja henkilökunta hyvin huomaavaista ja ystävällistä - saan vuosittain joulukortin. On kammottavaa ajatella, kuinka pelko ja kauhu valtaa kadut, kahvilat ja museot. Olen hyvin surullinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jutta. Minä Pariisissa vain kerran ja olin 17v. Muualla Ranskassa useammin. Maailmanmeno on pelottavaa tänä päivänä, raakuus lisääntyy ihmishenki aivan arvoton. Eikä Suomikaan tule säästymään kauheuksilta. Mitä vielä tapahtuukaan meillä ja muulla?

      Poista