26. joulukuuta 2014

TAPANINPÄIVÄN AAMUNA

Joulu alkaa olla lopuillaan. Tapaninpäivää jo vietetään. "Tapanina päivä on kukonaskelta pitempi, ja keskispyhänä  sen jo hullukin huomaa."  Ennen oli tapaninajelua tänään. Mistäs se johtuu? No, pakanuuden ajoilta totta kai. Hevosjuhlahan se tänään. Freyerin (muinaispohjoismainen kasvullisuuden jumala) pyhä eläin oli juuri hevonen. Tapanina siis oli tapaninajelu hevosilla ja aivan muinoin se oli kilparatsastusta. Tapaninpäivänä uhrattiin myös sika ja tästä on kinkkuperinne jouluna saanut alkunsa. Kaikkihan juontuu jostain ammoisista ajoista, kun kristinusko oli vasta tulevaisuudessa.

Tämä Tapani, Stefanus, olikin mielenkiintoinen henkilö. Hän oli  Ruotuksen (Herodes) tallirenki ja vei jouluyönä hevosen lähteelle juomaan. Lähteessä kuvastui tähti ja hevonen pelästyi. Tapani-Stefanus kiiruhti heti kuninkaan luo kertomaan oudosta näystä. Stefanus piti merkkiä uuden kuninkaan tulemisena, jota heti alkoi tahtoa palvella. Herodes ei uskonut moista tarinaa, vaan sanoi uskovansa vasta  kun paistina vadissa oleva kukko laulaa, kalutut häränluut lattialla mylvivät, puukonpää työntää vesaa. Kumma kyllä, näin tapahtui ja Tapani alkoi palvella uutta kuningasta, Jeesusta. Suomessa on tarinasta esitetty legendarunoa jouluyön tapahtumasta lähteellä. Eikä ainoastaan meillä, vaan Englannissa ja lisäksemme muissa Skandinavian maissa. Kuka runon kuullut?

Alamme päästä Herkun laatikoista vähitellen eroon. Pitkin hampain viimeisiä vedellään. No, puoliso ei mitään huomaa, kunhan on mukavasti maarun täytettä. Onneksi pysyin hyvästi kohtuudessa, etten hankkinut koko komppaniaa varten. Raaka-aineita tuli ennen ostetuksi siihen malliin, joista sitten itse valmistin kaiken alusta loppuun, kun oli ihmisiä ympärillä nauttimassa pöydän antimista. Meillähän oli tapana kutsua  yksin jääneitä ystäviä ja sukulaisia vanhempieni lisäksi joulun viettoon. Pöydän ympärillä oli joltisenkin suuri joukko, joita aikoja mielelläni muistelen. Rivit alkoivat harveta ja me olimmekin ykskaks kaksin. Nautimme niinkin. Eikä yhtään hullumpata.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti