18. joulukuuta 2014

MONET KORVAT RUOHIKOSSA

Otin osaa Helsingin Sanomien piparkakkukilpailuun.  Äänestin Ekbergin pullapuotia. Se on Helsinkiä aidoimmillaan ja ratikkakin näkyvissä, kuten Bulevardilla pruukaa. Kun on kysymys makoisasta piparista, niin mikäs sen sopivampaa kuin leivonnaismyymälä.  Kisaan osallistuu muitakin Helsingin rakennuksia Tuomiokirkosta Johanneksen kirkkoon ja Vanhaan kauppahalliin. On VR:n M-junakin päässyt mukaan, Stadion torneineen ja moni muu makea teos, puhumattakaan Sibelius-monumentista Töölössä. Kiva kilpailu.

Kasvimaailmasta kuuluu kummia. Maija Karalan kirjoitus kertoo HS:ssa, että kaikki ei ole kasvien keskuudessa sitä miltä näyttää eli harmittoman kauniilta. Kasveilla on pimeä puoli ja vielä korvat. Kaunis kedon kukka voi popsia sen lehdelle istahtaneen hyönteisen. Kasvi kuulee, kun naapurikasvia pannaan huolettomasti poskeen ja kasvattaa nopeasti vastatoimenpiteitä, ettei itselle käy yhtä kalpaten. Onhan maailmassa ihan tunnettujakin lihansyöjäkasveja, mutta ne ovat tiedossa ja tutkittuja. Nyt ollaan uuden asian edessä ja botanistit hämmästelevät julmuutta ruohonjuuritasolla. Tohtiiko sitä enää kirmailla kedoilla paljasjaloin?  Joku saattaa haukata varpaasta palan, eikä se ole hiiri taikka sammakko, vaan mäkitervakko. Mitä piruilua on mielessään somalla kissankellolla? Taidankin katsella uusin silmin joulukukkiani, että pysyvät ruukuissaan rauhallisesti, kun työnnän kastelukannun nokan multaan. Ja menen pesemään suuni saippualla, jos puhun niiden kuullen asiattomia.

Pakkasta luvattu jouluksi. Mahdollisesti myös lunta Helsingin seudulle. Ei auta, vaikka vastustan henkeen ja vereen. Kävelykengissä olen pasteeraillut, enkä tunkenut villatakkia ulsterin alle. Ehkä pakkanen panee tapoja muuttamaan.  Perämeren rannalla E iloitsee myös lumettomuudesta, vaikka pohjoisempana on ja elää. Ei ole rouvalla liiemmin ollut lumitöitä. Viettää joulunsa yksin, kun tytär puolisoineen matkaa auringon ja lämmön maille. Poika kutsui Helsinkiin, mutta E viettää pyhät oman pirtin lämmössä tuijottaen takkatulehen kauan. Lupasin aattoiltana soittaa.

2 kommenttia:

  1. Tuo Karalan juttu on pakko lukea.

    Onko vanha kauppahalli auki? Viime jouluna kävin Hietaniemen hallissa. Apua. Minun pitää saada Roslundilta maksapasteijaa.

    VastaaPoista
  2. Ulla. Kyllä kauppahalli Kauppatorin kupeessa on tietääkseni auki. En ole vieläkään remontin jälkeen käynyt. Roslund on vanha kauppakoju siellä, minäkin joskus jotain ostanut. Hyvää joulun odotusta.

    VastaaPoista