29. syyskuuta 2014

EI MITÄÄN KIVAA

Voi hyvät hyssykät! Ruotsissa Peppi Pitkätossun isä ei ole enää neekerikuningas, vaan pelkkä tavanomainen kuningas. Siivottiin pois rasismi dvd-elokuvasta. Eivätkä ulkomaalaistaustaiset - en uskalla kertoa mistä maanosasta tai maasta, väriä, enkä sukupuolta-  lapset  saa löyhytellä palmunlehvää Pepin yläpuolella ikäänkuin palvelijoina. Siivottu siitäkin rasismi pois. Kiinalaista ei saa esittää vetämällä silmät viiruiksi. Ei ainakaan Pepissä.

Mitenkäs sitten meillä Aarne Tarkaksen ohjaama elokuva Pekka ja Pätkä neekereinä? Hävitetäänkö? Ihokin mustattu ja kaikkee. Ennen tätä rasismihössötystä on kustannettu kirjoja, joissa puhutaan neekereistä. Uudet painokset varmaankin siivotaan. Minä olen valkoihoinen eli valkoinen, tohtiiko kertoa? Romanikansa kutsuu "valkolaiseksi". Onko paha? Sen vastakohtanimitys on ollut jo kauan pannassa.  Me menetimme  yhden veikeän ja iloisen näköisen pojankin, väriä en kerro, lakupötkön paperista ja muistaakseni myös geisha häipyi Fazerin suklaapatukasta. Hyi, rasismia olisi ollut, mutta onneksi sensuuri iski isolla käpälällään. Pojat ja tytöt, miehet ja naiset, ovat vain ihmisiä. Han ja hon joissakin Ruotsin lastentarhoissa hävitetty tasa-arvon nimissä. Ovat kaikkityyni lapsia!  Suomessa on hyvä, kun on vain hän. Tai yleiskielessä se. Tosin sekin voi olla rasismia, kun ollaan ikäänkuin eläin. Toisaalta, ihminen, Homo sapiens, on kuitenkin eräs eläinlajiin kuuluva olento. Kädellinen. Totisesti, totisesti, totta on.  Ei "se" siis ole oikeastaan epäkohteliastakaan. On tasa-arvoa.

Minusta on menty liian pitkälle näissä siivoushommissa. Kyllä lehdessä voi hyvin lukea "valkoihoinen lauloi lavalla kauniisti". Kun on ihon väri mainittu, karsiutuvat muun väriset kauniisti laulavat pois ja elämä on lehden lukijalle helpompaa. Mitä ja miten me saamme puhua ja kirjoittaa, kun aikaa kuluu lisää? Punakynä viuhuu ja isoveli valvoo. Kuivaksi, kuivaksi muuttuu elo. Eikä mitään kivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti