29. syyskuuta 2014

KOTONA TAAS

Tällä erää intervallihoito puolison kohdalla ohi. Loppuarviot kirjekuoressa ja suuret kiitokset hoitajille. Sitten kotiin. Auton kuljettaja toi karaokeautossa. Suurempi kuin tavallinen invataksi. Ryhdyin juttelemaan. Kuljettaja laulaa, äänialana basso. Kertoi haaveena olevan lauluopintojen alkamisen. Miksi ei ole toteutunut? Kysyin. Elämä lyhyt, että nyt toiveesta totta. Puhuimme äänihuulista ja kovasta työstä, jos aikoo laulajaksi. Minusta hänen olisi kiireen vilkkaa toteutettava unelmansa, eikä tyytyä karaokeen. Kuljettaja huokasi jostain syvältä. Hän auttoi puolison vuoteeseen ja vielä läksiäisiksi pyysin häntä edes harkitsemaan laulutunneille menemistä. Iso mies, laaja rintakehä. Komeat puitteet bassolle.

Katselin sivusilmällä Tanssii tähtien kanssa ja arvasin oikein Sinikka Sokan karsiutumisen. Jonkunhan pitää olla ensimmäinen. Hän näytti pettyneeltä, mutta varmasti tietää olevansa parempi näyttelijä kuin tanssija. Ohjelma ainakin minusta vaikuttaa jo hiukan tunkkaiselta monena vuonna nähtynä. Eikä joukkoon ole tänä vuonna saatu tahattoman komiikan esittäjääkään eli sellaista, jonka varsi ei taivu minkäänmoiselle mutkalle, eikä rytmitajukaan ole hallinnassa. Yllättävän hienoja esityksiä jo heti alkumetreillä. Kun ollaan noin hyviä, odotukset kasvavat, vaatimukset kovenevat.

Keskiviikkona on vihdoinkin sosiaalitoimiston "tarkastuspäivä". Tällä kerralla eivät tahdo kahvia, sanottiin. Katsovat tilanteen, puolison yleisvoinnin ja omaishoitajan jaksamisen, kotona olemisen puitteet. Minusta on hyvä tavata sosiaaliohjaaja ja mukanaan tällä kertaa tuoma terveydenhoitaja kasvotusten ja saadaan tehdä kysymyksiä puolin ja toisin. Sosiaalitoimiston kanssa asioiminen omaishoitajuuden puitteissa joskus joitakin omaishoitajaksi aikovia nolottaa. Sossun luukku! Tästähän ei ole kysymys. Minä ainakin olen alusta lähtien ollut useinkin kosketuksessa "sossun" kanssa ja saanut aina asiallisen ja ystävällisen kohtelun. Sosiaalitoimisto päättää intervallihoidoista, omaishoitajan palkkioista, kotiateriapalveluista, hoidettavan avustajista ja tukihenkilöistä, asumistuista ja asumispalveluista ja monesta muusta asiasta, joista omaishoitaja on tietoinen tai ei ole. Myös Omaishoitajat ja läheiset-liitosta voi kysyä. Omaishoitaja ei ole yksin, jos rohkeasti ottaa asioista selvää ja kysyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti