12. syyskuuta 2014

HELENA PETÄISTÖN PARIISI, VERSAILLES JA GIVERNY

Tilasin ja sain Celiasta taas muutaman äänikirjan, mukana Helena Petäistön viimeisin Pariisi,Versailles,Giverny á la Helena Petäistö. Kuten tiedämme, on Petäistö toimittaja, kolumnisti, kirjailija ja vahva Pariisin tuntija. Viimeisimmässä kirjassaan hän kertoo kotikaupungistaan Pariisista sekä Versaillesista ja Givernysta. Jälkimmäisen tietää, jos tietää Claude Monetin (1840-1926) ja hänen Lummelampensa (1899). Taiteilija syntyi Pariisissa, mutta kuoli Givernyssä, jossa myöhemmin asui. Tämän suuren impressionistin talo sekä puutarha toimii nykyisin museona. En ole ollut koskaan, mutta minulla on Lummelampi-magneetti jääkaapin ovessa ja hyllyssä kirjoja Monetista. Olen saanut geeneissä äidiltäni rakkauden lumpeisiin ja niitä kasvoi muutamia mökkijärvessäkin kilpaa ulpukoiden kanssa. Äiti väitti, että joutsenet eivät syö mitään muuta kuin lumpeenkukkia. Ehkä ne siksi ovatkin niin uljaan kauniita lintuja.

Helena Petäistö kertoo lämmöllä ja rakkaudella näistä kolmesta paikasta, Pariisi, Versailles ja Giverny. Pariisista tietää kaiken, myös sen ravintoloista, joista kirjassaan puhuu. Pariisin hienompiin ravintoloihin ei kannata mennä muuten kuin tyylikkäästi puettuna. Jos yrittää päästä sisälle lenkkitossuissa, pöytiä ei ole. Muutenkin Pariisin katukuva nyt, kuin myös minun siellä ollessani, huokuu eleganssia ja glamouria, josta Helena Petäistö on hyvä esimerkki. Minä olin kovin nuori tyttö ollessani Pariisissa ja olen pahoillani, että siellä käyminen jää vain yhteen kertaan. Nyt nauttisin kaupungista eri tavoin ja taatusti kävisin myös Givernyssa. No, Versaillessa kävin. Se kuului, ja ehkä kuuluu yhä, jokaisen turistin menovinkkeihin. Palatsissa prameilevaa kauneutta, kultaa ja purppuraa, sadoittan peilejä, saleja toinen toisensa perään, kaikkea, mitä Versaillessa 1600-luvulla Ludvig XIV vain tahtoi ympärilleen muutettuaan silloiseen kyläpahaseen Pariisin liepeillä. Nyt Versailles on 86 000 asukkaan kaupunki, jonka vetonaulana on tämä upea palatsi.

Pariisissa on Seinen vasen laita, joka on kulttuuria täynnä ja sillä asuu myös Helena Petäistö, eikä halua muualla asuakaan. Siellä on Montparnasse, jossa monet kuuluisuudet ovat asuneet muun muassa Picasso,Chagall, Dalí, Degas, Henry Miller ja jopa maanpaossa Lenin ja Trotski. Kyllä minäkin vanhempieni kanssa kuljin pitkin Seinen vasenta laitaa kuin myös oikeaa. Pariisi on rakastavaisten kaupunki. Minäkin olin rakastunut. Sydämeni oli jäänyt Frakfurtiin Saksaan  poikaystäväni luokse. Oi, jospa hän olisi ollut kanssani Seinen rannoilla!

No, palaan  joidenkin vuosikymmenien jälkeen taas Pariisiin nyt oppaana Helena Petäistö.

2 kommenttia:

  1. Pariisi on ihana! Mieheni poika vaimoineen on juuri nyt siellä, vaimolla 30-vuotissynttärit. Niinkuin kirjoitit - Pariisi on rakastavaisten kaupunki.
    Minä olen käynyt Pariisissa 3 kertaa, vieläkin menisin. Giverny on jäänyt minultakin näkemättä.
    Helena Petäistö on kuin pariisitar, upea Suomen edustaja siellä. Tiesitkö muuten, että Helena on ostanut vanhan 1850-luvun puutalon Kalajoelta? Talo on nyt purettu ja hirret numeroitu. Helena aikoo tulevaisuudessa ryhtyä aikamoiseen urakkaan - talon pystyttämiseen. Siinä talossa on torni, erkkereitä ja mansardikatto. Pariisitar on aikamoinen nainen!
    Kaunista viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Tuulia, Sinä onnellinen, kolme kertaa Pariisissa!

    En tiennyt Petäistön talohankkeista Kalajoella. Lienee ollut jo aikoinaankin kaunis hirsipytinki ja nyt kootaan tämän ajan mukaiseksi sisävessoineen kaikkineen. Minä tykkään torneista taloissa. Tomera tyttö tämä H.P. Ehkä talon valmistuttua joku naistenlehti käy kimppuun ja kansa näkee tuloksen. Vaikka H.P. on kyllä yksityiselämänsä pitänyt visusti piilossa.

    Mukavaa viikonloppua Sinullekin.

    VastaaPoista