1. toukokuuta 2014

VAPPU JA IHANA TOUKOKUU

Klara vappen, bara vatten, hela natten!  "Glada Vappen". Sanontahirviö! Mikä ihme on Vappen? No, suomenruotsalaiset tätä käyttävät ja toivon totisesti että huumorimielessä tietäen sen, että sanonta on alun alkaen teekkarihuumoria. Mutta muuten "Vappu tuo käen kainalossaan ja pääskysen povessaan". Ja nyt kun tuosta toisesta kotimaisesta kielestä käydään kädenvääntöä jälleen kerran, niin toivotan Glad Valborgdag. Oikeastaan Första maj on kauniimpi ilmaus.

Manta sai lakkinsa ja karnevaalitunnelma oli riemuisa televisiosta nähtynä. Huiskat ja ilmapallot, irtonenät sun muu rekvisiitta yltäkylläisesti tarjolla. Hei, me juhlitaan! Minä tunsin kerran erään herrahenkilön, jonka juuret olivat kaukana Israelin maassa. Hänellä oli juutalaiset piirteet ja juutalainen nenä, viikset ja silmälasit, tuuheat kulmakarvat. Tämmöisiä vappunaamareita sai -ja saa ehkä nykyäänkin- ostaa. Minusta oli pelottavaa katsella tuntemani herrahenkilön kuvajaisia kaduilla. Yritin saada vaikutelman enemmänkin Marx-veljesten Grouchosta.

Itselläni ei ole ollut milloinkaan muuta vappurekvisiittaa kuin huiska ja/tai ilmapallo. Muuten vappu sujunut melko perinteisesti ja kutakuinkin selvin päin. Usein vappupäivänä olimme ravintolalounaalla ystävien kanssa tai kutsuimme kotiin vieraita. Joskus tarjosimme vanhemmilleni vappulounaan ravintolassa, jossa tanssittiin. Isäni tanssi taitavasti valssia ja hän tanssi usein sitä tyttärensä, minun, kanssa.Ullanlinna Kaivopuistossa kuului myös perinteisiimme ja tietysti aattoyönä Havis Amandan lakitus, kunhan olimme osakunnasta torille asti päässeet.Tämä tapahtui keskiyöllä, jolloin Manta noihin aikoihin lakitettiin. Oi niitä aikoja! Myöhemmin seesteisyttiin ja lopulta emme enää eväämme huiskauttaneet. Serpentiinitkin jäivät pakkauksiinsa, kaupan sima ei ole äitini tekemän veroista, tippaleivät rasvaisia. Minua ei kyllä liioin saisi rahallakaan mukaan enää vappuilakointiin. Eikä aamulla tarvita sillin silliä suolaisen nälkään. Ei dagen efter-tunnelmaa. Hyvä näin. Lämpimästi suon vapun juhlinnan toisille. Ai niin, join minä eilen kaksi pikkolopullollista samppanjaa.Ehkä vielä tänäänkin abbedissa Valburgin kunniaksi. Hän eli 700-luvulla ja julistettiin 1.5. pyhimykseksi. Kyllä Valburgin kanonisoinnille kannattaa malja kohottaa.

Hyvää ja hauskaa Valborgia, Vappua ja Första majta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti