13. toukokuuta 2014

KATTOPATSAAN MYSTEERI JATKUU

Mahtaakohan joku muistaa "patsassotani" ravintola Kappelin katolla? Ensinhän minulle sanottiin aikoja sitten tiedustellessani, että mainittu naisfiguuri olisi Ville Vallgrenin. Nyt minulle soitettiin Kappelista ja kohtelias herrahenkilö vakuutti sen olevan Walter Runebergin. Hohhoijaa. Kerroin ottaneeni jo asiasta selvää Helsingin kaupungin taidepuolen ulkopatsaista tietävältä henkilöltä (nimeä en enää muista). Hän kertoi, että jos patsas Kappelin katolla olisi jonkun nimekkään veistäjän, Helsingin kaupunki olisi siitä syvästi tietoinen. Nyt pääsin valistamaan Kappelista soittanutta henkilöä, että patsas "ei ole kenenkään", vaan kuuluu niihin puistojen ja puutarhojen koristepatsaisiin, joita 1800-luvulla oli muotia ripotella näkyville paikoille.Mies vaikutti epäuskoiselta kuin myös hämmästyneeltä ja lupasi soittaa Helsingin kaupungin taidemuseoon ulkopatsaista tietävälle. Minä kehoitin niin tekemäänkin, etteivät anna väärää tietoa uteliaille. Tosin mieleen vilahti, jos kuitenkaan Helsingin kaupunki ei olisikaan tietoinen...  Mies Kappelista  vakuutti tietonsa Walter Runebergista olevan Kappelin historiikista. No, historia ei aina jälkipolville mene jetsulleen totuuden mukaisesti. Onhan se toki juhlallisempaa panna historiikkiin oikean kuvanveistäjän nimi kuin mainita patsaan olevan Kappelin katolle lennähtänyt "puutarhatonttu".

Pudotettiin postiluukusta Helsingin kaavoituskatsaus 2014 ja  me olemme vuonna 2050 jo iso kaupunki. Asukasluku melkein tuplaantunut. Uusiksi pantu moni kohta, laajennettu ja levitetty. Jalankulkijoille pyhitettyjä alueita lisätty ja jotkut nyt näkyvillä olevat rakennukset uppeluksissa uusien talojen keskellä. Tavarataloja laajennetaan, taiteesta pääsee nauttimaan muuallakin kuin nyt ja Töölönlahtea koristaa komea kirjastorakennus. Guggenheim tuli ja voitti. Vai voittiko? Voisin tulla katsastamaan tätä menoa joskus sadan vuoden kuluttua vaikka Helsingin virallisena aaveena.

No, maailma muuttuu, kuten jo eräälle Eskollekin kerrottiin, ja Helsinki sen mukana. Emme jää polkemaan paikoilleen. Olemme kasvaneet siitä muutama sata vuotta sitten perustetusta pikkukaupungista nykymittoihin ja kasvaminen jatkuu. Onko sitten vielä vuonna 2050 Kappelin katolla kreikkalaistyyppinen naisfiguuri tallella, se jää senaikaisten helsinkiläisten nähtäväksi.


1 kommentti:

  1. Brittiläinen ystäni kyseli mikä mahtaa olla Kappelin katolla olevan figuurin tarina ja mitä se esittää/kene tekemä. Enhän mä tiennyt vaikka helsinkiläinen oonkin :D Sehän on vain kiva pikku detaljee kaupungissa, jossa vastaavanlaisia on paljon muitakin. No, tietoa etsiessäni päädyin tänne sun blogiin, ja sain kuin sainkin ystävälleni kerrottua figuurin tarinan. Siitä halusin sinua kiittää, Stadin friidu :):)

    VastaaPoista