17. toukokuuta 2014

LARS SONCKIN JUGENDSALI

C soitti ja kertoi olleensa Aschanilla. Ei aavistustakaan, missä on Café Aschan. No, ei kun netin kimppuun, kun C:llä ei ollut antaa tarkempia tietoja tai oletti minun tietävän. Jos olisi maininnut Jugendsalin, olisin heti tiennyt. Aschan on siellä avattu uusi kahvila ja viinibaari. Olin sitä edeltävässä kahvilassa parikin kertaa.

En tiedä, olisiko C entisenä pankkilaisena tiennyt Jugendsalin olleen pankkina muinoin. Talo valmistui lopullisesti 1827 ja rakennuttajana oli Jegor Uschakoff (1767-1836), jonka mukaan taloa kutsuttiinkin Uschakoffin taloksi. Talossa oli hänellä sekä makasiineja,puoti että asunto. Tämän jälkeen vuosina 1885-1896 siinä oli Englundin kirjakauppa. Seuraavaksi rakennusta hallinnoi pankki Helsingfors Privatbanken. Pankki tahtoi muuttaa tarpeitaan paremmin vastaavaksi ja asialle kutsuttiin kukas muu kuin kuuluisa arkkitehti Lars Sonck (1870-1956). Hänellä oli asunto ja konttori samassa talossa, jotta tunsi perinpohjin tulevan työnsä tilat ja puitteet.

Jugendsali on nyt entisen sisäpihan paikalla ja sitä suunnittelemaan Sonck ryhtyi. Pankki avasi ovensa asiakkaille vuonna 1904. Pankkisalista tuli upea, jonka siellä kävijät saivat todeta. Pankki lopetti toimintansa 1922 Privatbankenin fuusioituessa PYPin kanssa. Taloa vuokrattiin sen jälkeen erilaisille yrityksille, kunnes 1961 se tuli Helsingin kaupungin omistukseen ja aloitettiin talovanhukselle saneeraus uutta käyttöä varten. Arkkitehtinä toimi Aarno Ruusuvuori (1925-1992). Hänen töitään on Suomessa paljon mm. Espoossa Tapiolan kirkko ja Helsingissä Kluuvin galleria ja Helsingin kaupungintalon saneeraus.

Uudistamisen yhteydessä purettiin käytännöllisesti katsoen koko Uschakoffin talo julkisivua ja pankkisalia lukuunottamatta. Pankkisalista tuli alkuperäisen näköinen ja silloin se myös sai kaupunkilaisten hyvin tunteman nimen Jugendsali.Se tuli tutuksi näyttelyiden, erilaisten tilaisuuksien ja kaupungin neuvontapisteen pitopaikkana aina vuoteen 2008 asti. Jugendsalissa pidettiin kerran suuret shakkikilpailutkin. Taisin enemmän katsella seinillä olevia ornamentteja ja koristemaalauksia kuin itse kilpailua.Ne oli suunnitellut Valter Jung (1879-1946), Sonckin taitava apulainen.

Helsingin kaupunki alkoi miettiä, mitä tehdä salille ja millä sinne saisi houkuteltua enemmän ihmisiä kuitenkaan menettämättä salin arvokkuutta ja historiaa. Alkoi kahvila-aika. Ensimmäinen café ei saanut suurelta yleisöltä kehuja kolkkoutensa takia, mutta ilmeisesti (en ole vielä käynyt) Café Aschan on onnistunut siinä. Kuten monet lukijoistakin tietävät, Aschan Coffee tuli Wayne´s Coffeen tilalle Suomessa saaden tilat myös Jugendsalissa. Jonain lämpimänä kesäisenä tuuraajapäivänä annan asioinneille piutpaut ja astelen aurinkoista Espaa pitkin Aschanin kahvilaan ja ihailen jälleen kerran Jugendsalin viileää kirkkomaisuutta.

4 kommenttia:

 1. Oi, olen tutustunut Aschaniin joskus muinoin Turussa. Ainakin silloin oli kahvila minun makuuni! Täytyypä jonain kauniina päivänä käydä. Jugendissa kyllä olen käynyt eräässä konsertissa (ja kahvilla ja leivoksella tietysti samalla myös...), mutta en tiedä oliko se vielä silloin Aschanin nimissä. Kaunis paikka.

  VastaaPoista
 2. Täällä Kotkassa avattiin Café Aschan viime talvena Kauppakeskus Pasaatissa. En tiedä onko heillä yhtenäinen sisustuskonsepti kaikissa paikoissa, mutta tämä meidän kahvila on tosi moderni. Tuli vaan mieleeni miten tuollainen tyyli sopii jugendpuitteisiin. Kerrohan sitten kun olet käynyt katsastamassa. Ja muuten, missä sijaitsee Jugendsali?

  Aika mielenkiintoista ja kummallistakin on, että Kappelin kattopatsaan alkuperä ei ole varmuudella tiedossa. Sentään tuollainen keskeinen ja kuuluisa rakennus. Jospa jäljet vievätkin lopulta siihen puutarhatonttuun!!

  VastaaPoista
 3. Näitä Aschaneja on Suomessa monella paikkakunnalla, myös Turussa, kuten kerroit,Mymskä. Jugendsaliin käyvät kesän mittaan minunkin askeleeni. Uteliaisuus herätti tsekkaamaan.

  VastaaPoista
 4. Marjatta. Käyn kesän aikana Aschanin tarkastamassa sisustuksineen päivineen.Café Jugend-Café Aschanin osoite Pohjoisesplanadi 19, lähellä Kauppatoria ja lähellä Kappelia. Siis vallan tämän kaupungin ydinkeskustassa.

  Kun Kotkasta käy matkasi tänne, käy tutkailemaan Espan puistoa ympäristöineen. Kauneinta Helsinkiä! Ainakin minusta.

  VastaaPoista