4. tammikuuta 2012

LOPPIAISVIIKOLLA

Terveisiä Moskovasta.Tai siellä hetkittäin luulin eilen olevani,kun Stockmannilla kävimme.Venäjän kieltä kaikkialla.Vuodenvaihteen aika venäläisten turistien maihinnousuaikaa ja heitä todellakin riittää.Äänekästä porukkaa.Mutta jos tuovat liike-elämäämme piristystä ostosten muodossa,hyvä niin.

Niin se lumi hävisi.Vettä sataa ja puiden latvat taivuskelevat jälleen maata kohti kuten ennenkin kovassa tuulessa.Korjailen joulutavaroita kaappeihin.Vähitellen.Liekö esillepano aivan turhaa touhua muutamaa päivää varten? Joulukuusen virkaa tehneitä jo ruskistumaan päin olevia puita roskisten tienoilla odottamassa jätepoikien tulemista.Surullisen näköisinä jököttävät joku koriste unohtuneena oksalle.Minusta joulun loppu on aina niin murheellinen.Kaikin puolin.

Eilen tuli Italiasta pitkä kirje.Tuli myös kaksi brosyyriä.Toinen Filippino Lippin ja Sandro Botticellin taidenäyttelystä Roomassa.Toinen esite kertoi Realismi socialisti-näyttelystä niin ikään Italian pääkaupungissa.Maalauksia ja valokuvia ajalla 1920-1970 itäisessä naapurissamme.Kuria,aseita,urheilua.Näyttely,joka tuskin minua kiinnostaisi.Mutta tietysti jonkunlainen historiallinen katsaus,joka tuo mieleen tapahtumia,jotka meistä monet tahtoisivat tyystin unohtaa.

Toisen brosyyrin taiteilijat taas kiinnostavat.Toscanan Pratossa syntynyt Filippino Lippi (1457-1504) minulle vieras,mutta Sandro Botticelli (1445-1510 Firenze) sitäkin tutumpi. "Venuksen syntymän" olen nähnyt Firenzessä ja se maalaus oli mielessäni astellessani Kyproksen rannoilla,johon kerrotaan Afrodite-Venuksen nousseen synnyttyään meren aalloista.Näiden kahden taiteilijan näyttelyyn olisin oitis Roomassa mennyt.Roomassa en ole milloinkaan ollut.Ehkä sitten joskus,jos synnyn uudestaan järkevään muotoon.

Talo on nyt tullut liitetyksi Soneraan myös televisioiden taholla.Pienempi ja vanhempi on pimeänä.Uudempi laite etsi osittain itse uudet kanavapaikat,mutta YLEn kanaviin ei kajonnut.Huomenna saamme avun,kun tietokone-eksperttiystäväni,jonka taidot ulottuvat myös television puolelle,saapuu asian hoitamaan.Ehkä ei niin kovin mielellään,kun toivoo minunkin osaavan.Mutta enhän minä,vaikka mitenkä ohjekirjasia lukisin.Olen aina ollut avuton ja huono teknisissä jutuissa. Ihanaa on,että minulla on tämmöinen ystävä!

Tästä eilisestä ja tämänpäiväisestä pimennosta tv-katselun tiimoilla tulee mieleen aika,kun olimme nuoria ja vastikään naimisiin menneitä.Olimme pyhästi sitä mieltä,että emme tarvitse elämäämme televisio-nimistä kapistusta.Intressit "fiksummissa" asioissa.No,tämähän ei kauaa kestänyt.Aloimme käydä vanhempieni luona katselemassa televisiota.Tätä jatkui jonkun aikaa,kunnes alistuimme ja oli hankittava oma laite.Nyt emme enää ajattele television mitenkään poissulkevan ihmisen kulttuurinälkää.Päinvastoin.Ruutu näyttää ihan tarpeeksi taidetta,matkadokumentteja,historiaa,hyviä elokuvia,asiapitoisia ohjelmia,hupaisia animaatioita,joissa usein on viisauden siemen.Enää en luopuisi televisiosta sen enempää kuin tietokoneestakaan.

Aleksis Kivi on sanonut: Kaivoon,kaivoon! yltäkyllin horimaan elämän vettä.Opin,taidon ja viisauden aarnioihin tahdomme syventyä.

Ai niin,kiitoksia Mymskälle Uuden Vuoden toivotuksista,jotka tulivat perille tämän vuoden ensimmäisenä päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti