16. tammikuuta 2012

KOO NIINKUIN KUKKO UU NIINKUIN UKKO

Illalla olin jälleen kirjahyllyni kimpussa.Näin ohuen ruskeaselkäisen kirjan,jossa vihreät kannet.Kannessa lukee "Uusi Kuva-Aapinen Lasten ensimmäistä opetusta varten.Toimittanut Kustaa Kuusela. Tampereella 1904 Isak Julin´in kustannusliike ja kirjakauppa." Isä minulle i:tä neuvoi.Äitini ä:tä opetti. Pirkkalassa 9/8 1904 laaditun tekijän esipuheen jälkeen mainitaan "Sensuurin hyväksymä jouluk.3p.1904 Tampereella.Tampere,1904.Kirjapaino Osakeyhtiö "Sanoma" Tampereella."

Kirjasen tämä "laajempi painos" on maksanut aikoinaan 25 penniä.Kuusela mainitsee myös lyhyemmän version hinnan 15 penniä. Aapisessa opetetaan lukemisen jaloa taitoa peettimäisen tarkasti kuvin ja sanoin.On luettelo suomalaisista yksitavuisista sanoista,kaksi- ja monitavuiset myös mukana.Tavaaminen opitaan seuraavaksi ja sitten siirrytään suorasanaiseen tarinointiin opettavaisten kertomusten ja satujen tapaan.Kirja päättyy rukouksiin,joita on jokaiselle.Lapsille,aamuille ja ehtoille,orpolapsille.Rukoillaan rauhan puolesta.Ruualle ruvetessa on oma rukous ja aterioinnin jälkeen omansa.On rukous kaikille yhteisesti ja anteeksi saamisestakin rukoillaan.Rukoukset päättyvät Herran siunaukseen.Amen.

Panin varovaisesti kirjavanhuksen takaisin paikoilleen ja huomasin sen vieressä vieläkin iäkkäämmän teoksen.Painettu 1896 Helsingfors Central-Tryckeri´ssä.Siitä ehkä joskus toisen kerran.Kaikenlaista voi omastakin kirjahyllystä löytyä.

Pakkaslukemat sitä luokkaa mittarissa,että puolisoakin aamulla puistatti kun kerroin.Asteet meinaavat että pysyttelemme tänäänkin kuin karhut pesässään sisällä.Kun aamukahvin maito alkaa hälyttävästi huveta,on pakkauduttava ulos ja se tarkoittaa jotakin päivää tällä viikolla.Minua himottaa saada omakseni vielä ainakin pari-kolme Klimtin kuohuviinilasia.Sanotaan,että minun ikäistäni ei enää maallinen mammona kiinnosta,vaan satsataan palveluihin.Olen siis poikkeus.

Soitin äsken Villeroy&Bochin myymälään ja pyysin varaamaan kolme lasia itselleni noutaakseni ne jonain päivänä tällä viikolla.Tämä johtuu siitä,että Noora-myyjäni kertoi olevan epävarmaa pitävätkö jatkossa Klimtejä varastossa.Tämä puhelimessa tänään ollut myyjätytteli ei suostunut varaamaan laseja "meillä ei valitettavasti ole tällaista tapaa".Minusta erittäin huonoa asiakaspalvelua,kun kysymyksessä oli vain muutaman päivän varauksessa pitäminen.No,en olisi minä,jollen panisi tuulemaan.Soitin ylemmälle taholle,joka otti yhteyttä myymälään.Haen lasini keskiviikkona!

Oikeastaan tämän päivän alku on ollut mitä mainioin,jotta melkein rallatellen vien puolison pesulle ja alamme viettää uuden viikon alkua varsin tyytyväisin mielin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti