17. joulukuuta 2010

TALVINEN JUTUSTELU

Lipitän aamukahvia virolaisesta mukista tässä samalla,kun aivonystyrät tekevät työtä miettien,mitä ja mistä kirjoittaisin.Yleensä aihe putkahtaa,mutta tänä aamuna onkin toisin.Onko kaamos myös päässäni? No,yrittäkäämme kuitenkin.

Helsingin Kalasatamassa siivotaan.Tosin kaupunki odotti,että paikat tyhjennetään ja alue rauhoitetaan.Nyt kuitenkin Vapaa liikkuvuus-verkosto puhdistaa romanien leiripaikkaa tulevia asukkaita varten.Ja tätähän ei Helsingin kaupunki ole tarkoittanut.Pohtii jo,että Vapaa katto-yhdistyksen vuokrasopimusta muutettaisiin niin,että tontti ei olisikaan enää heidän käytettävissään.Kannatetaan! Jos kerjäläisjoukkio taas tulee,niin Helsingin kaupungin Romaniaan asti viety älkää-enää-tulko-Suomeen-viesti ei ole täyttänyt tehtäväänsä.Olisiko sittenkin haihtunut sikäläisiin viinahöyryihin?

Ostin glögi-pullon,vaikka en ole glögi-ihmisiä.Enkä ole vieläkään.Nyt yritän päästä pullollisesta eroon leikkimällä,että se on hyvää mehu-kuvitelmana.Siis ilman tilpehöövereitä eli rusinoita ja manteleita ja mahdollista vahvistavaakin.Glögi on tullut meille pohjoismaisena juomana,joka alunalkaen kehiteltiin lämmittämään postimiehiä,jotka ahkeroivat talvikylmissä olosuhteissa. Pohjois-Amerikassa taas talvisin on nautittu munatotia,joka nykyisin on siirtynyt joulunajan ja vuoden vaihtumisen juhlajuomaksi.Tämä juoma ei suuremmin ole Suomessa saanut jalansijaa,vaikka olemmekin alttiita vaikutteille.Minusta kyllä kuuma kaakao ajaa saman asian kylmän torjumisessa! Ellei paremminkin.Muistan saaneeni lapsena sitä useinkin palattuani kelkkamäestä tumput ja monot lumisina. Enkä toki tänäkään päivänä kieltäydy kaakaota juomasta,jos paleltaa.

Olen joskus lukenut siitä miten kaakaopapu ja Eurooppa kohtasivat aikojen alussa."Jumalten ruoka" kasvoi eteläisessä Amerikassa ja sieltä onneksemme pääsi vaeltamaan muualle maailmaan joskus kauan sitten.Kaakaoviljelmiä on nykyisin paljon aina Afrikkaa myöten ja se on saanutkin ikäviä piirteitä,kun mukana keruussa käytetään lapsityövoimaa.Missäpä ei käytettäisi? Matotkin,joiden päällä omassa kodissani kävelen,voivat olla pienten kätösten solmimia.Mailma nyt vain on tällainen.

Aie tänään lähteä miehen kanssa kaupungille,kunhan tästä niin pitkälle pääsen.Se kun ei ole yksinkertaista.Kaksi ihmistä laitettava kuntoon alusta loppuun.Toinen pakattava pyörätuoliin.Invataksi pääsee pihakujalle jo helpommin.Kaupunki piti lupauksensa ja aurautti ja kuljetutti lumet pois ainakin kantakaupungin kaduilta.Olimme eilen kokeilemassa lähikauppamatkalla ja huomattavasti paremmin sujui verrattuna edelliskertaan.Muutama paha kinoskohta vaati takaperin kulkua isot pyörät ensin.Se oli kuitenkin leikintekoa tällä kerralla.Olikohan kaupungin käsky lumien poisvientiin ainutkertainen? Luntahan saamme aivan taatusti lisää näillä leveysasteilla kuten satojen vuosien aikana ennenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti