21. joulukuuta 2010

JEREMIADEJA ENNEN JOULUA

Minun eilinen vimmastuminen siitä,että pihan auraaja (jolle asia kuulemma kuuluukin työnkuvaan) ei ollut vaivautunut jalkautumaan pienestä auravempeleestään puhdistamaan rappujen edustoja, tuntuu aika pieneltä verrattuna Euroopan lumikaaokseen lentokentillä ja teillä.Mutta tämä kosketti minua henkilökohtaisesti! Minä kun olen aika kaukana tästä muun Euroopan lumentulosta.Soitin tietysti huoltofirmaan ja äksyilin jälleen kerran kovasti.Inva-auto oli tulossa hakemaan ja näytti siltä,että en olisi saanut pyörätuolia ulko-ovesta paitsi lumisukeltamalla.Tämä ei ole liioin ensimmäinen kerta,kun asukkaiden moitteet kohdistuvat huoltomiehien työntekoon.Viime talvena jätettiin myös rappujen edustat puhdistamatta.Silloinkin homma jätettiin asukkaille heidän kulkiessaan sisään ja ulos.Tulihan siitä polku!No,mies ilmaantui nopeasti eilen lapion kanssa ja me pääsimme invataksiin. Siis meillä tässä maassa on vielä lapioitakin!!! Tuntuuko siltä,että marisen jokaisesta asiasta? Vain niistä,hyvät ihmiset,jotka haittaavat henkilökohtaisesti elämääni ja ovat oikeutettuja valituksiin.

Englannissa kuulemma ihmetellään,miten Helsinki-Vantaa-lentokenttä pysyy auki ja koneita tulee ja menee melkein kuin kesäkelillä.Vastaus oli: on kalustoa,kokemusta,osaamista ja kolme kiitorataa,joista yksi on käytössä ja kahta puhdistetaan lumesta.Näin meillä!

Kinkku jääkaapissa vihdoinkin.Tarvitsimme Herkun kantoapua,jota ystävällisesti saimmekin ,että sain pyörätuolin lisäksi kaikki ostokset kulkemaan.Emme enää ennen joulua kaupungille mene.Kun sitten pyysin Matkapalvelusta,että kuljettaja hakisi meidät Stockmannin sisäpuolelta ja vastaavasti auttaisi kotipäässä rapulle asti, oli vastaus kärkevästi "kuljettajat eivät mitään kanna,avunanto liittyy vain itse asiakkaaseen". No,en ollut edes pyytänyt kuljettajaa kantamaan vaan nimenomaan työntämään pyörätuolia,koska minulle se oli mahdotonta kassieni kanssa.Selvitin tämän tarkasti puhelinvastaajalle ja pyysin häneltä asiallisuutta.Kerroin kuljettajalle.Hän oli sitä mieltä,että inhimillisyyden rajoissa he kantavatkin,sillä joskus liikuntarajoitteinen kulkee yksin kantamuksineen.Miten siinä voi olla auttamatta? Olen samaa mieltä.Tämäkin kuljettaja oli Virosta.Minä olen vielä ainakin toistaiseksi sellaisessa kunnossa,että kannan,mutta pyörätuolin työntäminen samalla saattaa tuottaa vaikeuksia.Kun ihmisellä on käsiä vain kaksi.

Joulukuusi on jo eteisen lipaston päällä koristeltuna valoineen päivineen.Punavoittoisen runsas kullan värinen tähti latvassa ja yksi pieni hopeinen kello punaväriä rikkomassa.Kello on lapsuudestani ja jäänyt aikoinaan muun roinan sekaan.Nyt se on pienessä kuusessani aina kunniapaikalla.Ostin uuden joulutähden.Se on olohuoneessa vieressään olkinen pukki.Oikeastaan Joulu on jo ja tänäänhän sen virallisestikin Hyvä Tuomas tuo."Tule meille,Tuomas kulta,tuoppa joulu tullessasi;kyll´ on kystä aitassamme,paljon pantua eloa: sirkan reisi,paarman jalka,peipposen peräpakara,sisiliskon silmäpuoli".

Sisiliskoista puheen ollen,muistanpa erään jutun isäni kertomana kaukaa lapsuudestani.Olimme isäni veljen kesämökillä Pakilassa,joka siihen aikaan oli vielä ehtaa maaseutua kaikkine peltoineen.Isä näytti minulle sisiliskon kämmenellään.Kertoi sen pudottavan häntänsä tiukan paikan tullen,jos joku vaikka käy kiinni hampaineen juuri häntään.Katselin ällistyneenä ja surin hännän menetystä.No,ei hätiä mitiä,sillä isäni oli kertonut sisiliskon kasvattavan uuden hännän tilalle.Oli sitä aikaa,että näkyi miehiä,joilla oli vain yksi käsi.Riemastuin.Kasvaahan uusi tilalle,tiesin.

Muutama päivä enää.Jouluhössötys ylimmillään.Meillä aika rauhallista.Imuroin ja vaihdan lakanat,joissa lukee Hyvää Joulua.Kinkku uuniin ja Herkun laatikot lämmitykseen.Ei edes joulutorttuja,mutta Naisten joulumyyjäisten mauste-ja taatelikakku kyllä,piparkakkuja ja lusikkaleipiä.Äitini ehkä ihmettelisi nykyjoulun valmistelujani eikä syyttä.No,aika on toinen,olosuhteet muuttuneet.Mitä sitä turhia! Enkä edes pahakseni pane.Hymähdän toisten ikipuuhasteluille,sytytän kynttilät palamaan, katselen ikkunasta lumista pihaa ja annan miehelle hänen diabetestään uhmaten palan kakkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti