18. joulukuuta 2010

JOULU

Joulu jo ensi viikolla.Eikä ole aikaakaan,kun hiki valui otsalla kesähelteessä.Nyt polskitaan kiperissä pakkasissa keskellä lumivallien.Joululaulut raikaavat jo siellä ja täällä.Meilläkin.Soitatan joululevyjä miehelle.Elvis Presleytä,kolmea tenoria,Louis Armstrongia,Frank Sinatraa ja samettiääni Dean Martinia.Niitä vanhoja ja osin edesmenneitä laulajia minun nuoruudestani. A White Christmas,tiedättehän.Joulumieli viriää vähitellen meikämummuunkin.

Joulun päiväsankarin syntymäpäivää vietettiin alunalkaen loppiaisena ja se on yhä joissakin maissa lahjojen antopäivä.Neljännellä vuosisadalla kävi päätös joulun ajankohdan muuttamisesta ja niin se on 25.joulukuuta.Tällä oli jotain tekemistä valon lisääntymisen kanssa,sol invictus.Tämä oli luonnollinen aika joulun viettoon,sillä se oli vanhastaan juhla-aikaa,jolloin jo juhlittiin luonnon vähitellen tapahtuvaa virkoamista.Uhrattiin niille jumalille,jotka edustivat luonnon herääviä voimia.Skandinaaveilla se oli midvintersblot.Muinaissuomalaiset puolestaan eivät tunteneet mitään määrättyä joulunaikaa,vaan silloin "hyvä Tuomas joulun tuopi,Hiiva-Nuutti poijes viepi".Näistä ajoista ja tavoista sai alkunsa nykyisin tunnetun joulun vietto.

Joulusaarella taas ei ole sen kummempaa tekemistä joulun kanssa kuin että britit löysivät sen Intian valtamerestä joulupäivänä 1643 ja se ristittiin siihen asti nimettömänä Joulusaareksi.Se tuli lähemmin tietoisuuteeni,kun eräs puolituttu lääkäri kertoi pitävänsä praktiikkaa Joulusaarella asuen muuten Australian mantereella.Aika pitkä duunimatka silloin tällöin 2600km päässä olevasta emämaasta.

Nykyisin niin tuttu sana kuin "joulu" on ollut käytössä jo Agricolan ajoista.Tullut muunneltuna meille sopivaksi ruotsista kuin myös alasaksasta ja muinaisnorjasta kuten sanoilla tapana on ilmestyä eri kielistä.Joulu-sanalla ei taida olla synonyymia slangissa.En tiedä ainakaan. Juhla-sanalla sitäkin enemmän,jos niitä kuka tohtii joulun merkityksessä käyttää.Olisiko liian epäkunnioittavaa?

Mitä joulupukkiin tulee,niin olentohan oli alunperin kattoon ripustettu olkinen pukki.Tästä aikojen saatossa kehittyi tuo valkopartainen ja -hiuksinen ukkeli,johon uskotaan tai ei uskota.Riippuu iästä tai lapsenmielisyydestä.Joulukuusen tarina taas kerrotaan alkaneeksi Strasbourgissa vuonna 1605.Runsaan parin sadan vuoden päästä se rantautui Skandinaviaan.Kuitenkin Viro oli muuta Eurooppaa edellä,vanha sivistysmaa kun on,sillä Tallinnan torilla mentiin piiriä kuusen ympärillä jo vuonna 1441.Tämän on kertonut Lennart Meri,Viron toisen itsenäisyyden ajan presidentti.

Tontusta puheen ollen se tarkoittaa muutakin kuin ihmistä,joka tekee hölmöyksiä.Sehän on ollut kodin haltija,joka liikuskelee myös saunan nurkissa ja silloin se on saunatonttu. Joulutontuksi tonttu muuntautui jonkun tarinan mukaan sen liityttyä Ruotsissa lastenkertomukseen 1874. Seuraavalla vuosikymmenellä tontut jalkautuivat Suomeen ja täällä ovat vieläkin.Kollegoja joulutontuilla on,kuten sanoin,saunassa,mutta myös riihessä ja jopa rahatonttuja on.Itsetykönäni myönnän auliisti olevani joskus aivan tonttu!

Tähän aikaan vuodesta joulutontuilla on viimeiset kurkistukset ikkunoista nähdäkseen,kuka on kiltti tai tuhma.Tosin pukilla on jo osin lahjat valmiina,kun ollaan jo näin pitkällä joulun odotuksessa.Tasan viikko ja aattoon päivää vähemmän.Joulukortit sen kuin lisääntyvät eteisen ovessa.Viimeisin toisen kerroksen Marja-Leenalta.Vanhoilta koulu-ja luokkatovereiltakin tullut ja eilen soitti Nina rinnakkaisluokalta.Potee leikattua jalkaa ja syö särkypillereitä.Nina asui myös Töölössä ja vaelsimme usein samaa matkaa Tarjan kanssa kouluun.Tarja jo katselee maallista joulua pilven reunalta.Olemme sen ikäistä porukkaa,että moni siirtynyt toiseen hiippakuntaan,kuten sanotaan.Näin jouluna muistellaan.Niitäkin,joiden kanssa on aattoiltaa vietetty,syöty ja juotu,lahjat saatu ja annettu.

"Jouluyö,juhlayö! Päättynyt kaik´ on työ,kaks vain valveill´ on puolisoa lapsen herttaisen nukkuessa seimikätkyessään."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti