7. joulukuuta 2010

KRISTALLIEN LOISTEESSA

Suomen syntymäpäivää juhlittu eilen koko päivän ja vielä illallakin yömyöhäiseen.Katselin presidentin vastaanoton linnassa hyvin tarkkaavaisesti.Jotkut naisten puvut mykistivät kauneudellaan.En muista nähneeni aikaisempina vuosina näin paljon loistokkaita iltapukuja.Enää ei kätelty presidenttiparia tummissa vaatteissa,vaan värikkäät röyhelöt,elegantit leikkaukset puvuissa tekivät seremonialle oikeutta.Yhden slöijän päälle astumisen havaitsin,mutta siinäkin seuralainen huomasi hyvin pian jalkojensa paikan ja laahus pääsi esteettä matkaa jatkamaan.Kampauksissa oli nähty vaivaa.Hiuksissa kimalteli jos jonkinlaiset koristeet taidokkaasti asetettuina.Suomalaiset vaatesuunnittelijat olivat selostajien mukaan etusijalla.Enää varmaankin harvalla oli yllään pariisilaista eleganssia.En voinut muuta sohvannurkassani kuin huokailla ihastuksesta tv-ruudun ääressä.

Näyttelijöitä ei enää parveillut siinä määrin kuin joskus vuosia,vuosia sitten jonkun edellisen presidentin aikana.Eilen tunnistin vain muutaman,joita ahkerimpina teatterinystävävuosinani näin esiintymässä lavalla. Ylinäyttelijä Esko Salminen vaikutti yhä komealta ja kaikkea muuta kuin eläkeikäiseltä.Samanlainen tuike silmissään kuin näyttelijäisällään.Urheilijat olivat vahvasti edustettuina,eikä presidentti ollut kaihtanut kutsua vieraakseen liikuntarajoitteisiakaan,jonka ilahtuneena merkille panin.Pyörätuolit liikkuivat ketterästi parketilla.Sotaveteraanit saattajineen muistuttivat meitä hinnasta,jonka olemme itsenäisyytemme pitämiseksi joutuneet maksamaan.He olivat linnan arvovieraita.

Kyllä nämä pippalot ansaitsevat paikkansa meillä kaikesta nurinasta ja marinasta huolimatta.Pohtimisesta,mitä kemut tulevat meille itsekullekin maksamaan,vaikka valssin pyörteisiin ei ole kutsua tullutkaan kauppias J.H. Heidenstrauchin entiseen kotiin,nykyiseen presidentin linnaan.Nämä ovat minusta kaunis ele itsenäisyydellemme.Niiden kustannuksia on moitittu ja ihmetelty,miksi moisia juhlia pidetään, "kun ei muuallakaan". Ovatkin ainakin Euroopassa ainutlaatuiset! Emmekä me kaikki ole niitä vastaan,koska katsojaluku on mahtava.Saattaa olla vuoden katsotuin tv-ohjelma.Vaihtakoot kanavaa ne,joilla kiiluu silmissä pitojen laskun suuruus.Me muut nautimme koko rahan edestä!

Helsingissä lunta 40 cm.Sain aurinkolämpöisen tekstiviestin Turkista.Ystäväni nautiskeli parvekkeellaan viiniä antaen katseensa välillä viivähtää Välimeren sinessä.Kerroin vastauksessani helsinkiläisten nautinnoista,sillä lumenrakastajiakin on.Minä en ole.Nytkin kauhulla katselen pihamaata,joka on kyllä aurattu,jotta pääsen lykkimään pyörätuolin invataksiin.Meillä on kaupungille meno.Juhlat on juhlittu,kristallikruunut sammutettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti