11. heinäkuuta 2010

SAMPANJA,SAMPPANJA TAI SHAMPANJA

Joku ystävistäni sanoo juovansa sampanjaa vain juhlistaakseen jotain asiaa.Minä taas,kun päähän pälkähtää ja juuri tänään pälkähti.Onneksi oli jääkaapissa Nicolas Feuillattea,jota yleensäkin kotona pidän.

Minusta sampanjan juominen sopii,vaikka ei juhlahetki olisikaan.Tai oikeastaan sampanja tekee juhlahetken.Juhlahetken voi tempaista toisaalta mistä vaan ja tänään kohdallani se oli kunnianosoitus jauhelihakastikkeelleni.Otin sen alkujuomana olohuoneessa pienen brownin kanssa,sillä mansikat olin säästänyt jälkiruuaksi,jotka taas ovat niitä oikeita asioita sampanjan kanssa.Ja tämä vuodenaika tähän nautiskeluun on juuri omiaan sekä hyvästi ajankohtainen.Nokare kermavaahtoa,kipollinen mansikoita ja pari lasillista sampanjaa!Voiko siitä päivä enää paremmaksi tulla?

Sampanja on siitäkin helppo juoma,sillä siinä ei ole alkoholiprosentteja roppakaupalla.Sitä voi autoilijakin sipaista suullisen,kunhan sitten jättää siihen.Se on oiva tervetuliaisjuoma ja käy koko aterian ajaksi.Sitä voi maistella yksin tai kaksin tai joukolla.Muistan,kuinka Jouko siitä pitikin.Minusta sampanja sopii kaikkeen,kunhan muistaa muutaman säännön.Itse en koskaan nauti viiniä ennen kahtatoista päivällä.Eikä minuun uppoa se,että jossain päin maailmaa kello on jo kaksitoista.Kirjoittamattomiin sääntöihin kuuluu myös se,että sampanjaa kunnioitetaan juomalla se aina oikeasta sampanjalasista.Lasin on oltava sellainen,että kuplat näkyvät,kun ne kohoavat kohti pintaa.Olen kuullut sanottavan,että mitä pienemmät kuplat,sitä laadukkaampi sampanja.Ei edes keittiösampanjaa sovi kokin maistella mistä tahansa juomalasista.Jos nyt mikään sampanja on keittiösampanjaa.Ruuanlaittoon sopii yleisempi kuohuviini.

Sampanjalle vihkiytynyt asiantuntija ei missään tapauksessa pidä sampanjaa kuohuviininä.Tästä pitäisi joskus keskustella viininviljelijän kanssa,jonka rypäleistä sampanjaa tehdään.Sehän ei ole mikään yksinkertainen juttu,vaan monen prosessin menetelmä,joka aikanaan kulminoituu makuhermoja hivelevään nautintohetkeen.

Tämä kuohuva juoma menee joillakuilla jalkoihin ja joillakin jopa päähän.Eikä tämä välttämättä tarkoita,että on tullut juotua pullokaupalla,joka taas ei kuulu ollenkaan sampanjakulttuuriin.Se on sivistynyt juoma ja se on nautittava sille kuuluvalla kunnioituksella.On melkein pyhä toimitus avata pullo,poksauttaa korkki hillityn elegantisti ja kaataa juoma lasiin.Saa katseltavakseen kuplien leikittelyä niiden kiiruhtaessa ylöspäin ,nostaa lasi huulilleen ja maistaa.

Me saisimme kohottaa maljan Ranskan Champagnen maakunnalle,jonka auringonpaisteessa rypäleet kypsyvät.Me saisimme osoittaa kunnioitusta myös aikojen alun luostareille,jonka hämyisissä ja viileissä kellareissa vahingossa sampanjan tapainen juoma valmistui.Vuosisatojen kuluessa valmistustapa kehittyi ja meillä on nyt hieno,kuohuva ja kiehtova juoma nautittavanamme.Juhlistakaamme tätä kuumaa suvea lasillisella!

"Jos juot sa viiniä,niin tee se kera viisaiden
tai sulotarten taivaisten,tulppaani-kulmien.
Vain vähän juo.Vain toisinaan.Ulos suusta suistamatta.
Ei paljoa.Ei näkyen.Ei julki juopuen."

(Omar Khaijam)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti