10. heinäkuuta 2010

HUONOA KÄYTÖSTÄ

HS:n nettisivuilla kerrotaan,mitenkä Hiekkarannan uimayleisö käy uimapukusillaan viereisen hautausmaan kappelin vessassa.Vaikka kesken hautajaismenojen.Syy tämmöiseen sivistymättömään käytökseen on kuulemma se,että Hietsun vessat "ovat niin epäsiistejä".

Eikö meillä ole enää edes hituistakaan häpyä? Miltä tämmöisestä nyt vessaan menijästä tuntuisi,jos joskus myöhemmin hänen lähimmäisensä siunauksen aikana vähäpukeiset ja ehkä kovaäänisetkin ihmiset kulkisivat hautajaiskappelissa etsimässä wc:tä? Miksi suomalaisen käytös on niin usein sopimatonta?

Eiköhän nämä uimarannan wc:t ole siivottomia siksi,että rannan käyttäjät itse ovat ne siihen jamaan saattaneet? Meidän vessakulttuurimme on huonoa,kuten niin moni muukin asia käyttäytymisessämme.Joku kirjoittaja vertaa suomalaisen vessan siisteyttä muiden maiden naisten- ja miestenhuoneisiin ja suomalainen on tietysti se epäsiistimpi.Tämän olen itsekin todennut.Meidän metsäläismieleemme ei toisen omistaman paikan siistinä pitäminen ole mennyt.Toki on poikkeuksia myös ulkomailla sikäläisessä wc-kulttuurissa,mutta yleiskuva on sivistyneempi.Toisen omaisuutta kunnioitetaan.Se iskostetaan mieleen jo kotikasvatuksessa ja se näkyy aikuisena käyttäytymisessä.Meillä ei lapsen kasvatusta oikeaan suuntaan pidetä erinomaisen tärkeänä.Meillä on jo se sukupolvi vanhempina,jonka omakin kasvatus on jäänyt retuperälle.Huonot tavat ja ruma käyttäytyminen siirtyy polvelta toiselle.

Hautausmaan kappelissa on nyt vartija,joka ohjaa ainakin viikonloppuisin uimapukuiset vessanetsijät pois kappelin tiloista.Kun he eivät sitä itse ymmärrä! Minkäänlaista puolustusta vessanhaulle ei ole.Jälleen ilmeni yksi syy lisää,miksi minua hävettää olla suomalainen.

Naapuri kertoi eilen matkatessamme yhdessä hississä,että hissi on usein jumissa.Meidän kohdalla ei ole näin tapahtunut,mutta naapurin tarina oli minulle varsinainen kauhujuttu,sillä poden hissifobiaa.Johtuu juuri kahdesta kerrasta jäätyäni yksin hissiin sen pysähdyttyä kerrosten välille.Umpinainen,ikkunaton pieni huone,jonka seinistä heijastui vain oma järkyttynyt pian paniikissa oleva kuva.Painoin hätänappulaa.Kukaan ei tullut.Lopulta ilmestyi nuorehko mies,joka sanoi,että napin painaminen ei enää aiheuta toimenpiteitä,kun "sitä painetaan turhanpäiten niin paljon". Onneksi pommiuhka lentokoneissa otetaan aina vakavasti,vaikka epäilykset pommista kielisivätkin väärästä hälytyksestä.No,kaveri sai kuulla,mitä minä ajattelen "turhan paljosta painamisesta" ja sai hänen esimiehensäkin ajattelemisen aihetta otettuani häneen yhteyttä.Pääsin niillä kahdella kerralla onnellisesti hissistä ulos.Kolmas kerta ei olisi väliksi.

Eurooppa kipristelee kauttaaltaan helteen kourissa.Suomessakin jo yli kolmekymmentä astetta paikka paikoin.Ikuinen hiki iholla,väsynyt olo,kroppa kuivuu,jos ei juo.Ensiapuasemat täyttyvät ihmisistä,joihin kuumuus on vaikuttanut ikävällä tavalla.Pitäisi juoda,vaikka ei janota.Tämä onkin ongelmana meillä.Jokaista vesilasillista edeltää vakava keskustelu syistä ja seurauksista.Julmat kuvaukset kropan kostuttamisesta sairaalassa eivät enää tee vaikutusta.Pieni hörppäys lasista,kiukkuinen katse ja lasi pois.Ikuista taistelua.

Viime yö tuli jälleen valvottua.Ensin oli hoitotoimenpiteitä ja kun sain ne tehdyksi ja miehen takaisin vuoteeseen,en saanut enää itse unta.Istuin parvekkeella ja katselin pihakoivuja.Äänetöntä ja rauhallista,himpun verran viileämpääkin.Istuin tunnin,istuin kaksi.Joskus neljän maissa aamulla kävin sänkyyn minäkin ja olin nukahtanut.Kello kävi herätessäni jo yhdeksää.

Tässäpä kaikki tällä kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti