28. huhtikuuta 2021

SUORAAN RANSKASTA

 Käväisin eilen ranskalaisessa herkkukaupassa ja ostinkin jotain. Les P´tites Madeleines suoraan Bretagnesta, pate de liévre, paté de sanglier ja quatre-quarts, joista jälkimmäinen on yli 30 cm pitkä. Ystävällinen myyjä sanoi kakun voivan pakastaa. Niin teen ja samoin Madeleine-leivonnaisille. Patét säilyvät purkeissaan. Jos säilyvät. Katselin kaupassa, jolla 20-vuotis syntymäpäivät juuri näihin aikoihin, tovin ja teki mieli ostaa lisää yhtä ja toista, mutta panin järjen äänen sydämen edelle ja jätin ostamatta.

Kotipuolessa tallustelin Herkkuun, josta hedelmiä, broileria, naan-leipää, leveää munanuudelia, juureksia, vihanneksia ja muita aineksia keittoihin. Söin lounaani vasta neljän maissa iltapäivällä kotiin tultuani. Tänään on 8-20 lämmitys jälleen kerran lämpimine vesineen poissa talosta. Aika usein etten sanoisi ja sanonkin.

Poliisi ja monet muutkin tahot pyytävät kansalaisilta maltillista vappua tautitilanteen takia. Minulla vahva epäily: harva noudattaa. Ollaan liki, riehutaan suurin joukoin, eikä maskit sovi vappuasuun. Jos olen erehtynyt, olen iloinen. Loppuviikosta tiedämme. Tiedämme muutakin ehkä, miten käy toraisan hallituksemme? Kellahtaako ihan nurin?

Luen taas Haavikon Waltaria. En muistanutkaan sitä, että Mika Waltarin isoisän veli on Oululaisen leipomon perustaja Lahdessa. Vaarin pojat laajensivat leipomoa ja siitä tuli melkoinen liikeyritys, joka yhä olemassa, mutta nykyisin Fazerin omistuksessa. Kukapa olisi törmäämättä Oululaisen leipiin ruokaostoksillaan?

Sain kirjekuoressa Repinin näyttelyn lipun. Ateneumiinhan ei noin vaan mennä. Liput hankittava etukäteen joko netistä tai puhelimitse. Kuusi kappaletta näyttelyvierasta samalla kertaa salissa ja tätä valvotaan. Kuten sitäkin, ettei kukaan juutu liian pitkäksi aikaa paikoilleen, vaan pitää antaa tilaa seuraaville. Kelloajan sai itse valita, jolloin saavuttava taiteen äärelle. Näitä sääntöjä olen kokenut ulkomaiden museoissa kuten esimerkiksi Alhambrassa Granadassa. Turisteja käännytettiin ovelta odottamaan sovittua aikaa, jos oli pyrkimässä kymmentäkään minuuttia aikaisemmin sisälle. Lippuja ei saanut/saa paikan päällä ostaa, vaan hankittava ennakkoon. Minä menin tiettyyn pankkiin Marbellassa niitä ostamaan. Kaikki meni kuten pitikin. Jetsulleen.

Aurinko paistaa ainakin tällä hetkellä. Hyvä niin, koska talo alkaa viilentyä, patterit jäähtyvät ja saa lotrata vain kylmällä vedellä. Ei tämä järjestely tapa, jos ei suuremmin vahvistakaan. Mahdollisen vilun voi torjua paksummalla vaatetuksella tai tasahyppelyllä.

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että pääset katsomaan Ilja Repinin näyttelyä. Kerrothan siitä sitten?! Minä olen yhdellä Kannaksen matkallamme käynyt Kuokkalassa hänen huvilallaan ja puutarhassa olevalla haudallaan. Alkuperäinen huvilahan tuhoutui sodan aikana, mutta se on rakennettu uudestaan aivan samanlaiseksi ja osa siellä olevasta esineistöstä on alkuperäisiä. Oli näkemisen arvoinen paikka.

    VastaaPoista