31. lokakuuta 2019

LAITAPUOLEN LÖNNROT

Pari vuotta minulla ollut espressokeitin sai tarpeekseen yhteistyöstä ja pani maidonvaahdottimen kapinoimaan. Olen saanut sen vaahdottamaan ankaran taistelun jälkeen ja se vie melkein kokonaan halun saada kupposellisen cappuccinoa. Selailin ohjekirjasta. Vianetsintäosio ei kertonut tästä viasta mitään. Nespresson asiakaspalvelu! Soitin sinne ja kerroin asiani. Virkailija kuunteli, teki kysymyksiä ja lupasi lähettää uuden maidonvaahdottimen. Ei nyt aivan hyvää hyvyyttään tai hyvän asiakkaan lisänä, vaan takuuseen kuuluvana. Haen postista.

Kaupunginmuseosta tuli kutsu "laitapuolen Lönnrotinakin tunnetun Johan K. Harjun muistikirjojen sisällöistä kertovaan näyttelyyn". Tämä on kutsuvierastilaisuus, jonka jälkeen kusutut ovat tervetulleita näyttelyn virallisiin avajaisiin. Vp.  7.11. mennessä. Näyttelyn nimi on Pullopostia Kurvista. Piti googlata: kuka on Johan K. Harju?  Eli vuosina 1910-1976 ja oli kansanperinteen kerääjä. Kansanrunousarkistossa 30 000 liuskaa Harjun tekstejä vuosilta 1964-1976. Hän oli itsekin laitapuolen kulkija, työtön ja asunnoton. Tiesi, mistä puhui. Kutsui itseään tämän ajan Lönnrotiksi. Kontin tilalla oli viinapullo. Nyt hänellä on näyttely.

Tänäänkin kotona lämpimässä. Halloween jossain ulkopuolella. Ei suurempaa hässäkkää näin Suomessa. Eikä minulla kurpitsaa aterialla. Ei myöskään sukuhaudalle Hietaniemeen pyhäinpäivänä. Pitkä historia päivän vietossa. Vietetään eri maissa tavallaan. Harkitun rauhallisen pyhästi Suomessa ja jossain teemastaan huolimatta iloisina ja riehakkaina. Minä sytytän kyntilät kotona, joita muutenkin polttelen.

Olen jostain museokaupasta ostanut mustan sulkakynän. Se on oikea linnun sulka eli iso ja tanakka höyhen, joita joskus putoaa maahan yli lentävästä linnusta tai on röykkiöinä maassa kovan tappelun jäljiltä. Kädessä pideltävänä kynänä, johon ruotiin kiinnitetty kuulakynän kärki, on liian ohut ja sitämyöten epäkelpo kirjoittamiseen. Koristeena kiva! Jos olisi allekirjoitettavaa voisin näin halloweenin aikaan tätä mustaa ties minkä linnun pitkää sulkaa käyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti