25. lokakuuta 2019

PÄÄSISINPÄ GLOBEEN

Nyt tartuin kuvaannollisesti kynään ja kirjoitan muutaman paussipäivän jälkeen. Syksy on jo pitkällä ja myräkkää tiedossa viikonloppuna. Luonnollista toki tähän aikaan vuodesta. Joulua jo kaupoissa ja onhan tuo tulossa sekin. Sitä ennen muutaman konsertin kenraalia. Péter Eötvösin johtama oli jo, mutta minua ei saanut innostumaan. Taisi olla kapellimestarin oma sävellys, joka minusta kuulosti siltä kuin instrumentit olisivat vain keskenään jutelleet, vaikka niiden piti meille kuulijoille kertoa ihmisistä, jotka ovat täpötäysissä veneissä Välimeren aalloilla pyrkimässä kohti parempaa elämää. Seuraavassa kenraalissa marraskuussa laulaa Helsingin kamarikuoro ja orkesteria johtaa Susanna Mälkki. Ohjelmalehtinen kertoo, että muun muassa säveltäjä Dieter Ammannin musiikissa "yhdistyy spontaanius ja huolellinen sävellystekninen käsityö". Mahdanko huomata?

Löysin omasta kirjahyllystäni taas uppo-oudon kirjan. William Shakespeare, Otava 1916. Aloin kiinnostuneena lukea. Kirjan kirjoittaja Mikko v. Erich pohtii, kuten moni muukin, kuka oli William Shakespeare ja oliko kukaan. Oliko nimen takana kokonainen joukko kirjailijoita vai vain yksi?  Jos pääsisin vielä Lontooseen, haluaisin ehdottomasti Globe-teatteriin. Shakespearen aikana 1599 rakennettiin jo yksi Globe, joka tuhoutui 14 vuotta myöhemmin tulipalossa.  Vuonna 1614 valmistui taas uusi, joka suljettiin 1642. Paikalla oli olutpanimo sen jälkeen. Meidän aikanamme vuonna 1997 kohosi ensimmäisen Globen jäljennös ja kun ei sitä ensimmäistä enää ole, haluaisin mennä tähän uusimpaan. Jos se pysyy pystyssä, niin tuppaan senkin menemisen seuraavaan elämääni.

Amos Rex ohjelmistossa kahden viikon kulutua. Ystäväni M soitti ja menemme yhdessä. Ihanaa!  L soitti myös. Juttelimme mukavia pitkästi. On se niin onnellinen asia, kun on ystäviä.

Ilta joutuu, harvalehtiset koivut näyttävät syksyisen surullisilta ikkunan ulkopuolella. Vettä sataa tihuuttaa. Tihkui jo silloin kun olin kaupassa. Hedelmiä piti saada. Viikonlopun pysyttelen sisällä kuin karhu pesässään ja katselen sadetta ikkunasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti