30. toukokuuta 2019

HELSINGIN SYMBOLI

Olen samaa mieltä kuin Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar, että Havis Amandan päälle ja koko suihkulähteeseen ei enää kiivettäisi juhlimaan. Manta on vanha nainen, 111v ja hänen "luunsa" ovat jo hauraat. Mitä tapahtuisi, jos Manta ei enää kestäisikään näin kovaa käsittelyä?

Havis Amanda-neito matkasi monessa laatikossa  ja osassa Le Havren satamasta Helsinkiin vuonna 1907. Seuraavana vuonna se pääsi suihkulähteeseen ja juhlallinen paljastaminen tapahtui  20.9.1908. Patsas sai ankaraa kritiikkiä, alaston nainen keskellä kaupunkia, fyi. "Yleinen mielipide arvostelee sitä ankarasti ja täydestä syystä. Se on konsipeerattu pienoiskuvaksi ja sitten kenties mallia käyttämättä suurennettu.Huhu on käynyt, että  alempi kansa miettii attentaattia sitä vastaan."
Näin kirjoitti päiväkirjaansa professori Eliel Aspelin-Haapkylä paljastustilaisuudesta.

Havis Amandan "isä" kuvanveistäjä Ville Vallgren julkaisi tiedonannon, jossa hän selitti teoksen aihetta ja luonnetta. "Det är havets jungfru som just stiger upp ur böljorna. Att hon sådana förhållanden  måste vara naken är  själfklart. Hon vänder sig om, som naturligt är, för att säga farväl åt det element hon lämnar. Symbolen däri är, att likasom denna hafvets mö frisk, lefnadslustig och full af kraft stiger upp ur det lifgifvande vattnet, skall okså  Helsingfors  tillföras lif, skönhet och kraft af de vågor som skölja dess stränder."

Kaikesta kritiikistä huolimatta tämä "pariisilaiskoketti ja epäluoma rietas naisenkuva" on ja pysyy Kauppatorilla. Nyt siitä jälleen siis keskustellaan: saako kiivetä neidon kupeita pitkin vai eikö saa, kun maailmanmestaruus tai vappuhulinat jälleen ovat aktuelleja?

(Siteeraukset kirjasta  Havis Amanda, Helsingin kaupungin taidemuseo 2008, toimittajat Teija Mononen ja Kati Nenonen)

2 kommenttia:

  1. Ville Vallgrenin perustelut ovat oikein ymmärrettävät ja viehko on mademoiselle itsekin. Ylioppilaat ovat tuon lakitusseremoniansa hoitaneet aina pieteetillä mutta tuo kymmentuhantinen kansanjuhla monenlaisine uimareineen taitaa olla aika riskaabeli kaikille osapuolille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena Laurila. Kun ylioppilaat joskus kauan sitten Mantan lakittivat, oli siitä kunnioitus kaukana. Kiipesivät ja roikkuivat. Ei ollut nostureita. Sittemmin neitiä alettiin kohdella arvokkaammin.

      Poista