1. helmikuuta 2019

IHANAT ELÄIMET

Elämässäni on ollut muutamia koiria ja  hyvin lyhyen ajan yksi kissa.Tiedän koirista enemmän kuin kissoista. Pidän kaikista eläimistä. Siispä ostin Peter Wohllebenin Eläinten salattu elämä. Saksankielinen alkuteos "Das Seelenleben der Tiere" ilmestyi 2016.

Joskus tv:ssä oli sarja afrikkalaisen naisen perustamasta etsiväfirmasta, mma Ramotswe tutkii. Katselin sitä. Nyt ostin sen kirjana. Alexander McCall Smithin Nainen joka käveli auringossa, 2017. Alkuperäisteos ilmestyi 2015. Kun Huckleberry Finn loppuu, siirryn näihin

Katselin televison kyselytuntia. Tapetilla vanhusten hoito. Ei saada aivan heti lakiin mitään vanhushoitoa koskevia muutoksia. Miksi ei?, kysyin minä ja moni kansanedustaja. Asia jäi vähän avoimeksi, mutta kovaa vääntöä käytiin kyseessä olevasta vanhushoidosta ja ministerit totesivat melkein yhdestä suusta, että pieleen on menty. Sanoja, sanoja, sanoja. Voi sitä sanahelinää. Ihan korviin otti.On se hiton vaikeaa saada asioita tolalleen, vaikka esille tulee tuon tuosta vakavia laiminlyöntejä. Juu, näin ei saisi olla. Mutta kun on!!! Tarttis varmaan jotain tehrä! Kyllä totisesti. Mutta koska? Olen ennenkin sanonut: hyvä vanhus on kuollut vanhus.

Aloin illalla, vaikka Huck on vielä kesken, lukea Wohllebenin kirjaa "Eläinten salattu elämä". Luulin ensin, että kirjan tekijän havainnot ja mielipiteet ovat tieteelliseltä pohjalta. Eivät ainakaan kovin tarkasti. Kaveri on metsänhoitaja, mutta tutkinut asioita ja tietää. Uskon, että kalat tuntevat kipua, kun niiden suupieliin joutuu koukku. Ja taivaalle kiitos, etten enää ole vuosiin syönyt rapuja. Puoliso niitä aina ilman omantunnon pistoksia keitteli. Minä en edes katsellut toimitusta. Wohlleben taitaa olla sitä mieltä, että ravut eivät aivan tuskatta henkeään heitä kiehuvassa vedessä. Banaanikärpäsilläkin on aivot! Aika pienet varmaankin. On niitä tutkittu, uskokaa vaan. Sitä ei Wohllebenkään tiennyt, mitä ne niillä aivoilla tekevät. Tutkittavaa riittää ja eläimillä on aivan varmasti salattu elämä, johon tämän kirjan myötä pääsemme kurkistamaan. Rakastuvatko eläimet? Onko koirien kiintymys niin pyyteetöntä kuin luullaan? Kananpoika Robin Hood-niminen haudottiin ihmisen toimesta ja kuoriuduttuaan se leimautui ihmiseen, eikä irti päästänyt. Ties mitä hurmaavia tarinoita vielä Wohlleben minulle kertoo, kun pääsen kirjassa eteenpäin. Minulla on koirien ja yhden kissan sekä yhden kesähevosen tiimoilta  kokemusta niiden elämästä. Opin minä vähän niitä lukemaan. Maalaisjärjellä.


4 kommenttia:

 1. Jotakin on todellakin tehtävä vanhustenhoidossa. Viime aikoina esille tulleet asiat kun saattavat olla vasta ns. jäävuoren huippu.
  Meillä on ollut kaksi ihanaa ja hyvin koulutettua koiraa, neljä kissaa ja kaksi kanarialintua. Osan aikaa kaikki yhdessä. Itse olen enemmän kissaihminen, mutta viimeisimmän Topi-kissamme kuoltua 18-vuotiaana päätin, että nyt on kotieläinkiintiö täynnä. Paljon kivoja valokuvia ja muistoja niistä kaikista tassuttelijoista on jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta. Eläimet ovat rikkaus, on laji mikä tahansa. Kissa onkin yleensä pitkäikäinen, koira ei useinkaan. Mukavaa viikonloppua.

   Poista
 2. Hei, kommentoin eläimiin. Meillä oli poikamme rottweiler koira muutaman vuoden. Poikamme oli kouluttanut hänet hyvin, mutta lapsen syntymän jälkeen koira oli niin mustasukkainen pojastamme, että oli turvallista tuoda koira meille. Koira oli vielä nuori. Koira oli ärhäkkä luonteeltaan mutta meille tosi ystävällinen. Suojelevainen.
  Joka ilta otin kaulasta kiinni ja toivotin "hyvää yötä", koira vastasi "äägrh" ja näytti hampaitaan. Hän oli viisas, osasi viedä isännällekin oluen, kun laitoin muovikassiin ja annoin hampaisiin.
  Ikä teki tehtävänsä ja eläinlääkärin piikin jälkeen itkin 4 päivää...päätin- ei ikinä eläintä meille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rottweiler on hieno rotu. Koirat ovat usein mustasukkaisia uuden perheenjäsenen ilmestyttyä. Hyvä, että otitte luoksenne ennen kuin olisi sattunut vahinkoja. Kiva juttu se oluen kanto. Meillä koirat kantoivat omia lelujaan. Nappasivat mukaan ulos lähtiessä. Koirien lähtö tästä elämästä on aina kova juttu. Mukana olo viimeisellä hetkellä on palvelus koiralle. Se luottaa meihin silloinkin.

   Poista