19. helmikuuta 2019

VAIN SUOMALAINEN

Iltasanomissa tänään kerrotaan suomalaisen rasisitisesta käyttäytymisestä ulkomaalaistaustaista taksinkuljettaa kohtaan. "Vain suomalainen, ei neekeriä", sanoi asiakas tilatessaan taksia. Kun kuljettajana oli "neekeri" kuitenkin, koska ei kuljettajia voi valita, antoi kyseessä oleva asiakas paksua reklamaatiota. Taksiyhtiö Taksi Helsinki hämmästelee suomalaisten käytöstä. Kuljettajat itse kertovat, että joskus asiakas ei tulekaan taksiin huomatessaan kuljettajan olevan ei-suomalainen.

Kun vielä käytin puolison kanssa invataksia, ja itse usein tavallista, kaupungille mennessämme, oli kuljettajina myös muualta tänne muuttaneita. Minua ei väri haitannut, mutta se, että siihen aikaan ei panostettu siihen, että kuljettaja puhuisi/ymmärtäisi suomea, aiheutti kommunikointivaikeuksia. Se jurppi. Myös kaupunkituntemus oli heikkoa. Asuimme kantakaupungissa, asioimme yleensä kantakaupungissa. Kuitenkin kuljettajilla toisinaan oli vaikeuksia löytää reitti kotiimme. Kieltäytyivät ottamasta neuvoja vastaan: kuljettaja mies ja minä nainen. Kulttuurikysymys.

Tiesin myös, miksi noihin aikoihin monet vanhemmat henkilöt tahtoivat suomalaisen taksinkuljettajan. "Mielellään suomalainen kuljettaja, minä en osaa englantia".  Kysymyksessä ei aina ollut kuljettajan etninen tausta. On myös, uskon vahvasti, rasismia. Siitä emme pääse eroon. Emme kaikki tule hyväksymään imigrantteja. Ei yksin Suomessa, vaan kaikkialla Euroopassa.

Kun joskus oma pohjavärimme tulee olemaan nykyistä tummempi, emme ehkä kiinnitä enää huomiota asiaan. Isänmaallisuus ja suomalaisuus, Suomi on meidän, on vielä mielissämme vahvana. "Vievät työpaikat ja rikollisuus kasvaa". Kuka sitten tekisi ne "vähempiarvoiset" työt, kun vessojen siivous ei luonnistu suomalaiselle?  Rikollisuutta on ollut ja on kaikissa maailman kansoissa. Suomalaiset eivät ole mitään pulmusia liioin.

Minäkään en pidä tästä Eurooppaan suuntautuvasta muuttoliikehdinnästä. Meidän asenteemme ei asiaa muuta. Ihmisten on pakko syystä tai toisesta lähteä omasta maastaan pois. Me olemme allekirjoitaneet sopimuksen, jossa annetaan ihmisille lupa tulla. Me voisimme jo vähitellen suvaita erilaisuus. Eivät kaikki "neekerit" ole ansainneet huonoa suhtautumistamme. Minulla on ollut enemmän mukavia kokemuksia kuin ikäviä. Me olemme yhtäkaikki vain ihmisiä.

2 kommenttia: