12. helmikuuta 2019

WODEHOUSEA

Siirryin P.G.Wodehousen (1881-1975) mukana ajassa taaksepäin ja nautin siitä, kun päivälliselle herrat pukeutuivat frakkiin ainakin kartanoissa js niitä suuremmissa asumuksissa. Luen Parahin Jeeves-kirjaa.Alkuperäinen ilmestynyt 1930. Bertie Woosterilla on hovimestari Jeeves, joka yleensä tietää ja osaa kaiken. Hahmoa esitti tv-sarjassa Stephen Fry ja olikin mainio Jeeves.

Kirja Parahin Jeeves, Kaisa Siveniuksen uusi suomennos vuonna 2013, sisältää useita Jeeves-tarinoita. Aikakausi vuosina 1925-1927. Varakkaammalla väellä palveluskuntaa ja heihin kuuluu Jeevesin isäntä Bertram "Bertie" Wooster, uusavuton brittiaristokraatti. En ole aikaisemmin Jeeves-kertomuksia lukenut. Nyt on korkea aika. Lienenkö edes mitään Wodehousea.

Tänään asioille. Olenkin taas hissutellut kotona tarpeeksi. Aika ei tule pitkäksi, mutta onhan se mukavaa käydä toteamassa, onko sohjoa vai pakkasta. Sitten keskustella ystävien kanssa puhelimessa säätilanteesta, lumen paljoudesta, miten auraajat ovat auraamassa aina vääriä katuja ja kuinka vaikeaa on hyppiä lumivallien ja kaiken sulaneesta lumesta muodostuneen loskan yli. Tämä nyt on tätä. Muutaman kuukauden kuluttua helpottaa. Lupaan.

Aloitin kirjettä Italiaan. Kaikenlaista kertomisen arvoista. Italiassa ei kuulemma kovin usein Suomen asioita levitellä. Olen pitänyt asianani toimia sanomalehtenä. Siksi kirjeeni ovat pitkiä. No, eivät sieltäkään tulevat mitään lyhyitä ole. Hän kirjoittaa käsin!! Saattaa olla 12 arkkia molemmin puolin tekstiä. Kuinka hän jaksaa? Käsialassa on joskus havaittavissa väsymyksen merkkejä. En ihmettele. Helppohan minun on naputellessa. Kirjoitin jo nuorena isän kirjoituskoneella, eikä se ollut sähkökone. Sitten tuli sähköinen, eikä enää tarvinnut värinauhaa. Oli kasetti. Tästäkin modernista vehkeestä siirryttiin tietokoneisiin. Sen kuin näytölle asiat, korjaaminen helppoa, lopuksi tulostaminen. Isäni ei enää tämmöstä nähnyt.

2 kommenttia:

 1. Tosiaankin, melkoinen kehitys on kirjoituskoneissa tapahtunut. Ihan vanhanaikaisella, ilman sähköä toimivalla koneella olen minäkin ensimmäiset kerrat kirjoitellut ja sellaiset oli vielä konekirjoituskurssiakin suorittaessani.
  Hyvää Ystävänpäivän jatkoa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, maailma muuttuu ja joskus jopa parempaan suuntaan.

   Poista