3. helmikuuta 2019

TILANNE ON PÄÄLLÄ

Nykyisin sanotaan jostain asiasta: tilanne on päällä. Nyt minä sanon että tilanne on päällä eli se povattu lumimyräkkä jyllää ikkunoitteni ulkopuolella. En ole nukkunut yhtään. Menin vuoteeseen yhden haukottelun jälkeen illalla ja odotin unta. Odotan sitä vieläkin ja kello on tällä hetkellä kuusi aamulla. Katselin pitkiä tovia ulos ikkunasta ja kyllä tupruaa. Tuuli kuljettaa lunta miten tahtoo. Autot ajavat varovasti. Näkyvyys kehnoa. Että semmosta säätä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Tasa-arvotiedon keskus poistaa kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet. Joitakin aikoja sitten käytiin aiheesta keskusteluja. En ole asiaa seurannut, etten tiedä, vieläkö tulipaloja sammuttavat palomiehet. Vai palohenkilöt. Tai pelastushenkilöt. Paheksuttavaa ja harhaan johtavaa on myös puhua vanhemmista, jos tarkoitetaan vain äitiä. Entäs vanhemmasta? Yhdestä vanhemmasta? Eikös silloin tämä henkilö voi olla äiti? Näitä mies-päätteisiä ammattinimikkeitä on meillä yli 600, kerrotaan. Kaikkiko muutetaan?  Perämies? Varamies? Lakimies? Lautamies? Talonmies? Huoltomies? Lehtimies? Ovimies? Puhemies? Ja niin edelleen.

R kertoi meilissä syöneensä Espanjassa kotkakalaa. Piti googlata. On kuulemma kovaääninen kala. Varsinkin sen riiusteluääni on mahtavaa, jopa niin, että muut kalat lähellä menevät tainnoksiin. Kaloista ei aina ensimmäiseksi tule mieleen niiden äänet. Joillakin laitteilla saa erotetuksi aikamoiset pulinat kalojen kommunikoidessa keskenään. "Voi rähmä, taas ne onkivat".  Valaathan tunnetusti juttelevat, mutta eivät olekaan kaloja.

Tämä onkin mukava aasinsilta Peter Wohllebenin kirjaan, jota edelleen luen. Hajuaisti on monella eläimellä vertaansa vailla. Näkö joillakin kehnonlainen. Koirista on sanottu, etteivät näe värejä. Wohlleben ei tätä tekstinsä perusteella allekirjoita. Mutta eläimet tuntevat hänen mukaansa kiitollisuutta, osaavat omaksi edukseen huiputtaa, tuntevat surua, häpeää ja katuvat kolttosiaan. Ovat pitkälti meidän kaltaisiamme. Sanojen muodostamiseen ei eläimillä ole mahdollisuuksia, jotain puuttuu. Muun muassa oikealla tavalla äänihuulten värähtely ilman kulkeutuessa.Kyllä me osaamme jotenkuten kuitenkin lukea, mitä asiaa eläimillä meille on. Tai luulemme osaavamme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti