22. heinäkuuta 2017

SOKERIAPRIKOOSIIN TUTUSTUMINEN

Sugar apricot, sokeriaprikoosi? En ollut kuullutkaan, ennen kuin vasta eilen Tallinnan aukion torikauppiaalta. Netti kertoo niitä kasvatettavan ainakin Turkissa. Minusta niissä ei ole pätkääkään "oikean" aprikoosin makua. Makeita kuin mitkä, ei mehukkaita, ja siis todella makeita. Suupieliin jää makeaa, jota voi vaikka myöhemmin nuoleskella. Väri on keltainen ja koko melko pieni. Nyt tiedän. Ostin niitä ja ostin kaikenlaista muutakin. Hedelmä- ja marjakiintiö on nyt täynnä. Riittää ensi viikkoon.

Koneportaat toimivat molempiin suuntiin ja olin iloinen, koska oli tavallistakin enemmän raahattavaa. Se olikin aikamoinen temppu, että selvisin koeportaissa kassien, mansikkalaatikon ja kokoon taitetun rollaattorin kanssa. Kaikki samassa kädessä, että voin pitää kaiteesta kiinni. Aika usein minulle tarjotaan apua, ei eilen, ja yleensä kiitän ja sanon pärjääväni. Ja niinhän minä teen. Minä puolestani autoin erästä miestä, jonka puhe kielikin ulkomaalaisuudesta, pakkaamaan kassinsa. Hänellä oli vain yksi käsi eikä vasen jalkakaan ollut terveen veroinen. Pakkaa nyt siinä sitten yksikätisenä. Hän oli penkillä ja minä istuuduin viereen. Kysyin, voinko auttaa ja sitten pitelin muovikassin suuta auki, että hän sai työnnettyä sinne ostoksiaan. Reppu oli jo täynnä. Ja voi sitä hymyä, minkä sain työn tehtyämme. Oikein kumarruksen kera kiitoksen. "Kunnon suomalainen, eikä yhtään rasisti", hän varmaankin ajatteli mennessään.

Kirja Ackté! luettu ja kelpo kirjaksi todettu. Laulajattaren elämää maailmalla ja kotona, sotaa ja rauhaa, rakkautta, draamaa, kovaa työtä, esiintymisiä. Lyhyesti Aino Ackté. Kirjaa lukiessani tuli mieleen Karita Mattila. Maailmalla hänkin mainetta niittämässä.

Aurinkoinen paistaa. Lauantaihiljaisuus kadulla näin aamulla. Hiljaista minullakin tänään. Kaivan hyllystä jonkun lukemattoman kirjan ja siirryn iltapäivällä, auringon jo sivuutettua partsin, sinne lukemaan. Eilenkin kökötin siellä tovin syömässä kirsikoita. Ensi viikolla on suunnitelmissa lähteä Stadiin. Kyllä minun on päästävä ainakin Espan puistoon. Ja Aschanille...  ja Stockmannille... ja Kauppatorille... ja vaikka mihin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti