5. syyskuuta 2016

ROYAL SHAKESPEARE COMPANY

Joskus huhtikuussa oli  Royal Shakespeare Companyn juhlaesitys kirjailijan neljä sataa vuotta sitten tapahtuneen kuoleman muistoksi Stratford upon Avonissa, jota tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan myös prinssi Charles puolisoineen. Show esitettiin YleAreenassa  3.9. ja katselin sen eilen. Kesto 2 h ja 22 min.

Olen nähnyt Helsingissä Royal Shakespeare Companyn esityksen Kesäyön unelma Suomen Kansallisteatterissa ja se on ollut yksi elämäni suurimpia teatterielämyksiä, jota en milloinkaan unohda. Mutta se on ihan toinen tarina.

Olin täysin hurmaantunut näytelmäkirjailijan juhlanäytäntöön Areenassa ja melkein hengittämättä seurasin spektaakkelia, jossa läpikäytiin Shakespearen tuotantoa jopa sketsien ja laulujen muodossa. Englantilaisesta ruuasta sanotaan sen olevan yksitoikkoisen mielikuvituksetonta ja englantilaisen huumorin kuivaa. Kumpikaan ei pidä paikkaansa.

Esityksessä oli kohtaus, jossa ensin yksin näyttelijä esitti Tanskan prinssi Hamletin repliikin "To be or not to be, that is the question". Tuli toinen näyttelijä, joka näytti, miten se on esitettävä. Tuli kolmas jne. Lavalla oli aina lisää tulleita  repliikin lausumisesta oman näkemyksensä näkeviä näyttelijöitä. Kullakin oma tapansa esittää Hamletin kuuluisa repliikki. Viimeiseksi sinne tuli prinssi Charles, jolloin yleisö repesi ja minäkin nauroin ääneen. Vieläkö väitetään brittihuumorin olevan kuivaa?

Koko show oli kunnianosoitus ehkä maailman hienoimmalle näytelmäkirjailijalle, jonka tuotanto ei edes vuosisatojen kuluessa ole tenhostaan tippaakaan menettänyt. Tässä Royal Shakespeare Companyn esityksessä oli Englannin nimekkäimpiä näyttelijöitä, joita on tottunut Suomessa näkemään mitä hienoimmissa osissa televisiossa ja jotkut jopa "elävinä" Lontoon puhenäyttämöillä.

Minulla oli upea runsas pari tuntinen YleAreenan parissa. Nyt mukavasti kotituolilla istuen. Olen ensimmäisen kerran saanut tutustua vanhempieni kanssa oikeaan teatteriin ollessani parivuotias. Se oli jo silloin rakkautta ensi silmäyksellä ainakin alitajunnan kautta. Eikä se ole hiipunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti