29. syyskuuta 2016

MELKEIN KUN ISOISÄ LAMPUN OSTI-AIKAAN

Postiin ja paketti Italiaan. Löysin kivan kortin paketin mukaan. Ratikka! Avoperäinen ihana ratikka, joka on Helsingin Ratikkamuseossa. Lapsena niillä ajeltiin ja aina tahdoimme seistä perässä. Siitä näki kiskot, kadut, toiset ratikat ja pojat voivat siitä sylkeä. Pitihän reitti merkitä ikään kuin omaksi reviiriksi. Tämmöisellä kortin ratikalla on myös pakettini saaja penskana ajellut. Se oli sitä rahastaja-aikaa ja spotta ej på golvet-aikaa, kuten vaunun seinällä luki.

Helsinki-Seura lähetti jäsenkirjeen. Minulla ensimmäinen. Järjestävät luentosarjoja muun muassa Helsingin venäläisyydestä ja mitä siitä on tänä päivänä jäljellä kuin myös muuta asiaa entisaikojen Helsingistä. Eläisipä isäni vielä! Kiiruhtaisi Helsinki-Seuran elokuvakerhon näytöksiin. Nyt kerhossa  esimerkiksi Hakasalmenkadun (nyk. Keskuskatu) avaamisesta liikenteelle vuonna 1921. Hakasalmenkatu sai nimensä Hagasundista, joka salmi sijaitsi Kluuvinlahden ja Töölönlahden välissä. Hakasalmenkatu ulottui aluksi Aleksanterinkadulta Kaisaniemeen lyhentyen lopuksi Aleksin ja Kaivokadun väliseksi. Vuonna 1928 Hakasalmenkatu muutettiin Keskuskaduksi.

Elokuvateatteri Kinopalatsin historiaakin esitetään kerhossa. Leffateatteri oli nykyisen Akateemisen Kirjakaupan paikalla Pohjoisespalla vuosina 1911-1965. Stockmann osti tontin vuonna 1963, talo teattereineen purettiin kaksi vuotta myöhemmin. Minäkin istunut kymmeniä kertoja Kinopalatsissa. Viimeisenä leffana ennen puskutraktoreita esitettiin Agatha Christien "Murha hotelli Laukassa". Jäähyväisnäytöksenä 1.4.1965 vielä Risto Orkon "Jääkärin morsian", joka vapautettiin esityspannasta vain tätä tarkoitusta varten. Sitten ei enää Kinopalatsia siinä ollut. Eikä Stockmann omista enää Akateemista Kirjakauppaakaan, vaan se on ruotsalaisen Bonnierin. Kaikki muuttuu. Monet lapsuuteni elokuvateatterit ovat nyt seurakuntasaleina, kuten Axa ja Corona. Ritzistä tuli biljardisali. Arenasta  puhenäyttämö ja useat muut pantiin hyödyttöminä television tulon jälkeen matalaksi raunioksi ja jotain aivan muuta pykättiin tilalle. Niinhän se Eskonkin maailma muuttui aikoinaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti