20. syyskuuta 2016

KAMPISSA TAAS SEIKKAILLAAN

Kampin metroasemarakennuksessa on kauppoja. On Kookenkä ja puoti, jonka ovessa lukee "Nilson Shoes". Kävin kummassakin kysymässä aamutossuja. Kummassakin luvattiin jouluksi. Kummassakin kähisin, etteivät aamutossut ole sesonkitavaraa. Ajoin koneportailla maan uumeniin ja siellä muistin, etten leimannut matkakorttiani. Koneportailla ylös ja kortti koneeseen. Tuli näkyviin teksti "kortti edelleen voimassa". Olin sentään ollut asioilla muuallakin Kampissa ja aina vaan siis voimassa. Menin koneportaita alas. Istuuduin penkille odottamaan metroa ja tunkeuduin harmaaviiruisen koiran ja sen isännän kanssa vaunuun. Ulkomaalainen nuorimies jakeli lappuja penkeille ja haki ne hetken kuluttua pois. Minulle hän päätti lapun näyttää ja se alkoi sanalla "pahoittelemme". Ravistin päätäni. Kaveri lähti lappuineen, koira ja sen mies ajoivat Itäkeskukseen asti.

Itäkeskuksen Suomalaisessa Kirjakaupassa näin konttikaupalla Jari Tervon uutta kirjaa. Jyrää alleen kaikki muut uutuudet. Sitä mainostettiin jo heti ovella suuren Tervon kasvokuvan kanssa. Kysyin myyjältä kirjaa, jota olin ostamassa, kun en nähnyt sitä syksyn uutuuspöydällä. Myyjä haki kirjan hyllystä. "Miksi tämä ei ole uutuuspöydällä?" kysyin. Myyjä sanoi sen olevan niin pienen kustantajan teos.  "On se pienempi kuin Otava (Tervon kustantaja ja myöhemmin Suomalaisen Kirjakaupan omistaja vuodesta 2011), mutta jos iästä puhutaan, niin kysymäni kirjan kustannustalo, Karisto, on Otavaa vain kymmenen vuotta nuorempi" (kummatkin yli sata vuotiaita). Kunhan kehaisin tietäväni. Myyjä pani kätensä takkinsa taskuun ja antoi minulle alennuslapun. Saan 28.9.2016 asti 15% alennusta yli 40€ kertaostoksesta. En tiedä, käytänkö. "Matriarkkaa" en osta. Mutta jos Heidi Mäkinen kirjoittaa lisää kirjoja, niitä ostan. Eivät ehdi tähän alennustarjoukseen.

Nyt luen hänen vastikään ilmestynyttä kirjaansa ja se on ihan oikeasti hauska kirja. Koko teos hilpeän kepeää ja sanarikasta tekstiä! Siitäkin huolimatta, että välillä puhutaan vakavia. Tämä on vähän kuin "naisten kirja" (ehkä kirjailija ei pidä tästä arvioinnista), niin, ja kissaihmisten myös. Ja sen kissan nimi on Kyllikki. Kyllikki pitää raksuista. Jokainen kirjailija toivoo, että hänen kirjoittamaansa kirjaa myydään, niin myös kirjailija Mäkinen. Mennään lokakuussa Kirjamessuille!  Mutta "Ei saa mennä ulos saunaiholla". Tämän on sanonut kirjailija Mäkisen mummo.

1 kommentti: