14. tammikuuta 2016

RUUSTINNAN VIERAILU

Iltapäivä eilen kutvahti mukavissa merkeissä ruustinnan kanssa. Taisi kuitenkin olla niin, että minä olin enemmän äänessä. Vastoin siis kaikkia seurustelusääntöjä. Istuimme kotoisasti keittiön pöydän ääressä. Tiputtelin kahvia, tarjoilin voileipiä ja appelsiinikakkua ja kaikki gluteenittomasti. Myöhemmin hedelmäsalaattia jäätelönokareilla koristettuna. Muistelin puolisoa, koska hänkin mieheni hyvin tunsi. Hän halasi ja minä itkin. Kerroin siitäkin, että usein iltaisin kuulen puolison yskäisevän, kuten niin monesti tietysti tekikin ollessaan vierelläni. Ruustinna sanoi puolison tulleen luokseni. Itse uskon mieluummin omaan mielikuvitukseeni ja kaipaukseen. Sekä vuosikymmeniä kestävään aikaan, jolloin puolin ja toisin yskäistiin. Äänet ovat jääneet ikuisiksi ajoiksi mieleen ja muistiin. Satoi hiljalleen lunta, kun ruustinna lähti. Viimeiset halaukset ja lupaus, että keväällä tapaamme jälleen. Hän on hyvä ystävä.

Soitin huoltoon. Patteriasia edelleen aktuelli. Huoltomieshän kävi kerran ja sai patterit hetkellisesti lämpiämään. Sitten kylmenivät ja siitä asti ovat kylmiä olleet, paitsi keittiössä. Tänä aamuna tunsin viileyden luihin ja ytimiin asti. Huolto lupasi lähettää miehen. Kokemuksesta tiedän, ettei ehkä lähipäivinä. Kunhan joskus.

Viime yön nukuin hyvin. En edes lukenut Ramsayta. Se on paksu kirja, hyvää paperia ja painava. Epämukava pideltävä vuoteessa. Joskus minulla on ollut lukuteline mahan päällä. Minnehän sekin joutunut vuosien saatossa? Onko semmoisia enää nykyaikana? Ramsay tässä sarjan toisessa osassa on jättänyt hilpeän ylioppilaselämän taakseen ja hoitaa kartanoaan sitä ja sen toimia kartuttaen raudan valmistukseen asti. Hankki siihen aikaan "uutuuden" eli teräksen muokkaamisessa tarvittavat valssauslaitteet. Ennen sekin työ tehtiin käsin hakkaamalla. Nyt Björkbodassa oli oikea rautatehdas. Ramsay niin kotiutunut maaseudun elämään, että Helsinki-reissut olivat enää harvassa. Ystävänsä taidemaalari Severin Falkman muuttanut Pariisiin. Kesät kutsuvat Suomeen ja Anders Ramsayn vieraaksi Björkbodaan.

4 kommenttia:

 1. Hyvät ystävät ovat elämän suurimpia aarteita. Hauskaa, että visiittinne oli onnistunut.
  Lukuteline-vinkki eli ohessa linkki!
  http://www.finnproto.fi/lukuteline

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jutta, lukutelinetiedosta. Katselin jo kuvia ja jätin asian hautumaan. Mukavaa viikonloppua.

   Poista
 2. Hei. Mukavaa viikonloppua T.Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin Sinulle, Sanna, mukavaa viikonloppua kaiken tapahtuneen keskellä.

   Poista