12. tammikuuta 2016

LUNTA MYRÄKKÄVOIMIN

Eilen siis Itiksessä ja aivan uudella alueella. Saan vieraakseni keliakiaa sairastavan ystävän. Hapuilin ruokakaupan gluteenittomalla osastolla tietämättä mistään mitään. Vieressä oli rouvashenkilö, joka tottuneesti valitsi paketin sieltä ja toisen täältä. Yleensä en vieraille ihmisille kauppapuodissa puhu, mutta nyt tuntui siltä, että vieressäni oli keliakian asiantuntija. Kerroin olevani ummikko ja koko keliakia uppo-outoa. "Mitä nää kaikki oikein ovat?" Luin itsekin pussien ja pakettien kyljistä tietoa ja ostin keksipaketin. Sitten tahdoin tietää, onko olemassa gluteenitonta leipää? Rouva neuvoi leipäosastolle, jossa myyjä neuvoi eteen päin. Ostin kaikenlaisia leipiä, makeitakin. En ole ikinä maistanut. Aion tehdä voileipiä kahvin kanssa, on kahta lajia kakkuakin ja sitten hedelmäsalaatin myöhemmin tai päinvastoin. Vähän jännittää tämä gluteeniton tarjoilu! Ja mitä mä teen kaikella sillä, mikä jää yli?

Odotin Itis-reissulta raikasta ja kylmää tuulta kuuden pakkasasteen kera. Yhden kerran hulmahti tuulinen, kolea ilmavirta ylitseni ja olin iloinen, että olin pannut lammasta päähäni. Asiakkaita riitti, vaikka joulu oli justiinsa ja kinkkuakin vielä monella. Kuljin nyt jo melkein tottuneesti tässä suuressa ruokakaupassa, jossa myydään muutakin meikeistä astioihin, kukkiin ja kirjoihin. Kassajono oli pitkä ja kassaneiti kysyi "panenko marjat pussiin". Kyllä kiitos, mielellään, vastasin minä. Hän pani. Maksun yhteydessä kysyi plussakorttia. Ei ole, enkä ole aivan varma, mikä se on ja mitä sillä tehdään. Tuleeko pisteitä? Pitäisikö jostain hankkia, kun muut jonossa katsovat minua hämmästyneenä sillä ei ole plussakorttia-ilmeellä? Kai kortti on edullinen, kun se on "plussakortti". Plushan tietää aina hyvää. Jos valmistavassa koulussa oli plus (+) arvosanan perässä, oli se äärettömän mukavaa ja vahvasti mieltä nostattavaa. Tiliotteessa jostain syystä on minulla enemmän miinuksia (-), siis menoja kuin plussia (+), siis tuloja.

Katselen tässä samalla nyt aamulla ikkunasta ulos. Mitä näenkään? Näen hirmuisen lumimyräkän, jota tuuli paiskoo mielin määrin  kinoksiksi asti. Kuka peijooni toivoi tässä aiemmin lunta? Hangosta Haminaan tupruttaa ja Helsinki on tulilinjalla. Tää ei oo yhtään kivaa. Onko koko Itäkeskus uppeluksissa. Löytääkö vieraani huomenna perille ja lähteekö edes yrittämään?

2 kommenttia:

  1. Kyllä nyt riitäisi tuo lumen tulo. Olen tänään tehnyt aamulla jo kaksi tuntia lumitöitä ja näyttää siltä, että illemmalla saa tehdä toisen mokoman.

    VastaaPoista
  2. CurryKaneli, nyt ei ainakaan näillä kulmilla tule lunta. Kadun varret sitä täynnä aurojen jäljiltä. Kyllähän oli myräkkää. No, kesällä ei sinulla ole lumitöitä ja talven ankarat uurastukset unohtuvat. Ruoho tuoksuu, kukat kukkivat...

    VastaaPoista