13. helmikuuta 2012

BIENNIALISTA HETKEKSI PRAHAAN

Meillä on uusi laiheliini makuuhuoneessa.Samsung-televisio tuli tänään.Puoliso on jo tyytyväisenä katsellut ja minä tyytyväisenä puolisoa.Nyt voin taas uppoutua ilman omantunnon tuskia olohuoneessa sohvannurkaan ja katsella ihan ite sitä toista.

Kutsu kävi taas.Tällä kertaa Hakasalmen huvilassa Helsinki Photography Biennialin avajaisiin.Vaan ei passaa tämäkään.Biennaalin tulee avaamaan kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.No Exit -Kaupungin tila.Näyttelyn toinen osa No Exit -Eletty kaupunki on näytillä samana iltana Sederholmin talossa.No,voin kyörätä puolison kyllä Hakasalmen huvilaan myöhemminkin.Olen käynyt useankin kerran,mutta kun en ollut silloin vielä pyörätuolin kahvoissa,en tullut katsoneeksi,onko portaita paljon ulkona.Jos on,ei kehtaa pyytää ketään avittamaan.Jos on kaksi,selviydymme itse.On se vaan hassua,maailma on niin täynnä portaita,joita ei ole aikaisemmin tullut edes merkille panneeksi.Nyt ne huomaa.

Onneksi ehdimme terveempänä aikana käydä Prahassa.En ole luultavasti missään kaupungissa nähnyt niin paljon portaita.Siellä ne huomasi,vaikka puoliso oli kävelevä vielä.Tosin huono jo silloinkin.Aamiaisen jälkeen lähdinkin yksin kaupungille ja etsin paikkoja,jonne ei olisi mahdottomasti portaita.Hotellissa oli jo vaivalloista päästä aamiaishuoneeseen.Se oli jyrkkien portaitten päässä kellarissa jyhkeitten kiviseinien ympäröimä iso huone.Olisiko ollut tämän 1000v vanhan talon aikaisempi keittiö? Siellä oli syvä kivinen kaivo,jonne on tullut muinoin sadevesi suoraan taivaalta jonkunlaisia kouruja pitkin? Niin,siis Prahassa joka puolella portaita.Ravintolatkin aina maan alla talojen kivijaloissa.Onnistuin päivittäin löytämään meille suurinpiirtein portaattoman lounaspaikan.Viimeisen aterian nautimme Vltava-joen rannalla olevassa ravintolassa.Kävin aamulla varaamassa pöydän ja sain aivan joen viereen,josta kaiteen yli oli mukavat näköalat.Siellä viinilasin ja tukevan aterian ääressä sanoimme hyvästit Prahalle ja lupasimme tulla uudestaan.Kiitollisena ajattelen,että olimme silloin päättäneet Prahaan mennä.Kaupunkiin,jota vieläkin mielelläni muistelen.Sen katuja,puistoja,siltoja,nukketeattereita,pantomiimia ja sen ikiaikaista kaikkialla näkyvää historiaa.

No,ei tästä pitänyt matkakertomusta tulla.Tuli kuitenkin.

1 kommentti:

  1. Kyllä siinä Hakasalmen huvilalla muutama askelma on, neljä tai viisi porrasta (piti ihan valokuvasta tarkistaa, etten puhu läpiä päähäni). Luulisi kyllä, että jossain on sisäänkäynti, josta pääsee pyörätuolilla sisään, kun kerran sisällä on ihan hissikin, jolla pyörätuolilainen pääsee yläkertaan. Olen ihan varma, että museon ystävällinen henkilökunta auttaa tarvittaessa.

    Onpa mukava, kun kauunginmuseon toiminta elpyy taas kävijöillekin! Museolaisilla itsellään on varmasti ollut tekemistä tälläkin välin. Olen kovasti odottanut tätä "Enemmän funkista, Reino!" -näyttelyä...

    VastaaPoista