19. helmikuuta 2012

MUTINAA SUOMEN KIELESTÄ

Elina Järvinen suree tämän viikon SK:ssa suomenkielen huonontumista ja sanoo "Kohta suomea ei enää osata.Haittaakse?" Vuonna 1995 Mika Häkkinen antoi Australiassa haastattelun.Hänen F1-autonsa rengas oli puhjennut,mies törmäsi autoineen rengasvalliin.Tuntivauhtia oli 175km.Tuloksena vakavia päävammoja ja sairaalassa oloa."Sua särki koko ajan",kertoo Häkkinen haastattelijalle."Et sul oli koko ajan pää kipee,tiedätsä.Jotain paikkaa särki koko ajan,ja se särky oli niin korkee,ett sä koko ajan löit nyrkillä pöytään,ett nyt jumankauta riittää." Parannuttuaan Häkkinen oli taas televisiossa "Kun sä oot nopeempi kuin muut,sä voitat,sä oot aina halunnu voittaa Monacon."

Järvinen puhuu kolumnissaan sä-passiivista ja Mika Häkkis-passiivista.Puhemuotoon ei oltu tyytyväisiä,mutta se pääsi luikertelemaan puhekieleen,jatkaa Järvinen.Nyt sinä-passiivia käytetään jopa ylioppilaskirjoituksissa.Elina Järvinen ihmettelee,että näinkö helposti se käy? "Yksi formulatähti puhuu huonoa suomea,ja viisitoista vuotta myöhemmin lukiolaiset luulevat muodon kuuluvan kirjakieleen."

Minäkin kuulen tämmöistä suomea jopa ystäviltäni."Kun sulla on flunssa,sä oot tosi kipee." Onko minulla siis flunssa? Ei,ei ole. Ensimmäisen kerran kun tämmöistä kuulin,luulin puhujan tosiaankin tarkoittavan minua.Sitten viisastuin. Sinä-pronomini tarkoittaakin ketä tahansa. Vaikka en ole tottunut tai edes hyväksynyt tämmöistä puhekieltä,en enää pillastu. En edes siitä sanakauheudesta kuin "kaa". Sitäkin aikuisystäväni käyttävät. "Olin eilen pojanlasten kaa". Tai "meniksä miehes kaa Ateneumiin?" Voi olla,että sekä sinä-passiivi että "kaa" on joskus hyväksyttävää ja oikeaoppista kirjakieltä,mutta ei minun aikanani."Kun sä tuut tänne kummittelemaan muutaman sadan vuoden kuluttua muitten aaveitten kaa,niin maailma on ihan erilainen."

Hyvää laskiaissunnuntaita."Jos tänään paistaa myöhemmin aurinko,tulee hyvä marjavuosi." Nyt ainakin kiukkuisesti pyryttää.Tuuli työntää pieniä hiutaleita vaakasuorassa,kieputtaa niitä ympäriämpäri kuin leikitelläkseen ennen kuin päästää ne maahan entisen paksun lumikerroksen päälle.Taidan jättää roskikselle menon huomiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti