19. joulukuuta 2011

JOULUVIIKOLLA

Jouluviikko tulla tupsahti sateisena ja tuulisena.No,sanokoot ihmiset mitä tahansa,minä nautin tästä säästä enemmän kuin lumihangista jalkojeni ja pyörätuolin alla.Selvä kuin pläkki tämä asia.Eilen kyllä naapuri Majlis A-portaasta huikkasi kiukkuisen vastalauseen sateen keskeltä näistä ilmoista.En ollut ääneen toista mieltä.Hänellä on viisi lasta,jotka odottavat talvisia harrastuksia ja muuta lumeen liittyvää.

Selailen joskus Jouko Hautalan toimittamaa Vanhat merkkipäivät-teosta,SKS 1974.Myös tänään. "Jos Joulu Sunnuntai päiwän päälle lange,nijn ei tule Kylmä waan tuulinen ja tuiskunen talwi.Kewät tule lämmin ja Pellawas kaswa hywästi,kesä wari ja kuiwa.Syxyn ja talwen pitä kylmän oleman; Hywää wuoden tuloa myös taidamme odotta;mutta sinä wuona ej lambat menesty.Hunajata saadan paljon,Yrtejä,Omenoja ja sen kaldaisia hedelmiä pitä yltäkyllä kaswaman.Wanhat kuolewat pojes,hedelmälliset waimot menestywät ja Awioskäskyn sääty saapi siunauxen,johonga Jumala armonsa lainatkon."

Näin joskus muinoin vanha kansa,uskokaa tai älkää.Ainakaan talwi tähän mennessä ei ole ollut todellakaan kylmä,mutta tuulinen kyllä.Tuiskuista emme wielä liiemmin tiedä,kumisaapasilmaa pidellyt.Kewät ja kesä tulevaisuudessa monen kuukauden päässä.Liian monen,ajattelen joskus.Mutta jokainen vesisadepäivä on vienyt talvea eteenpäin.Lyhentää lumiaikaa,sillä kyllä senkin saamme vielä tuta.Nyt sadevaatteisiin pukeutuneet lapset leikkivät hiekkalaatikossa pihalla ja keinuissa käy kova vilske.

Vuosi sitten oli toista.Kuten kaikki muistamme.Minä muistan ne voimia vaativat yritykset lykkiä pyörätuolia melkein nivusiin asti ulottuvissa hangissa.Muistan lumikinokset rapun edessä,jotka jouduin ensin luomaan että pyörätuolilla olisi jonikinmoinen vapaa pääsy rapusta ulos.Muistan ärräpäät,jotka estoitta päästelin suustani kiertäessäni puolison kanssa auraamattomia paikkoja pitkien matkojen päästä.Katujen yli ei päässyt suojateitä pitkin.Sekin tiesi laajoja mutkitteluja muualta.Kulku pahimpina aikoina yhtä helvettiä Katajanokalla. Sain toki apuakin ystävällisiltä ihmisiltä.Kiitos heille. Lainatkon nyt Jumala tähänkin armonsa,ettemme tänä talwena moiseen lumentuloon joudu,waan saamme hywästi nauttia wain sopiwasta lumenmäärästä jalkaimme alla. Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti