11. tammikuuta 2011

MONA LISAN MYSTEERI

Taidehistorioitsija Carla Glori on ratkaissut yhden maailmaa askarruttaneen arvoituksen.Mona Lisa on saanut henkilöllisyyden.Hmm... No,yhtäkaikki,nyt Glorin mukaan kuvassa on Bobbion kaupungista kotoisin oleva Bianca Giovanni Sforza.Tämä varmistui Glorin mukaan nimikirjaimista,jotka Leonardo da Vinci oli piilottanut Mona Lisan silmiin.Onko maalaus tästä naisesta,ei kaikesta huolimatta ratkea milloinkaan.Onhan malliehdotuksena ollut myös arvostetun firenzeläisen porvarin puoliso.Taiteilija oli erään tarinan mukaan hankkinut ateljeehensa soittajia ja kaskujen kertojia viihdyttämään rouvaa,jotta tuo kuuluisaksi tullut hymy säilyisi hänen kasvoillaan.Niin ja onhan sitä veikkailtu,että tuon salaperäisen hymyn takana olisi raavas mies!

Ei varmaankaan tämä firenzeläisen notaarin poika Leonardo aavistanutkaan,miten hänen maalauksensa tulee olemaan ainainen mielenkiinnon ja tutkijoiden kohde,salaperäinen ja kiehtova.Mona Lisa ei hätkähdytä Louvren kävijää koollaan,päin vastoin.Tai ehkä sittenkin,sillä se on yllättävän pieni,mutta museon katsotuin kohde.Kaikki vierailijat suuntaavat askeleensa juuri tämän teoksen eteen,jonka vieressä on aina tarkkasilmäinen vartija eikä taulun lähelle pääse.Onko se Louvren seinällä aito vai jäljennös? Olisiko liian suuri riski pitää aitoa 1505 (joku väittää sen valmistusvuodeksi paljon myöhäisemmän) valmistunutta teosta näyttävästi esillä? Onko alkuperäinen tuhansien lukkojen takana jossain muualla?

Ruotsi tahtoo lisää susia luontoonsa.Meilläpäin taas lahdataan heti,jos hukan hännänpääkään jossain vilahtaa.Joukko urhokkaita oitis takaa-ajoon ja kohta makaa susiparka kieli ulkona henkensä menettäneenä.Ihminen osoitti mahtinsa.No,koetan ymmärtää lampaitaan susille menettäneitä,mutta eikös valtio korvaa? Pitäähän sudenkin syödä,elättää perheensä ja osoittaa suvereenisti taitonsa tähän hommaan.Mistä se tietää,että ihmisen omistamat lampaat ei ole tarkoitettuja suden suuhun.Ruokapöytä on katettu,ei kun syömään.Susihukkanen voi myös väläytellä ison irvistyksen myötä komeita kulmahampaitaan metsässä kulkijalle ja saada tälle jalat alle.Olisiko tässä tapauksessa parempi leikkiä kuollutta kuin ampaista pakoon? Susihan on saalistaja ja pakeneminen herättää nämä halut.Juoksussa susi on ylivertainen ihmiseen verrattuna,vaikka pakoon pyrkijä minkämoinen pikajuoksija olisi.Puuhun vaan ja nopeasti.Sinne ei hukka yllä.Mutta uuvutuspeli voisi olla poikaa.Viikko,kaksi,niin johan tipahtaa kuin kypsä hedelmä.Ja taas iltalehtien lööpit repeävät.Miesjoukko asemiin ja ei kun perään.

Tässä on kohtapuoliin kerättävä voimat ja imuroitava huusholli.Olen pantanut asiaa pitkään ja villakoirat ulvahtelevat jo nurkissa.Jos tuuraaja on tervehtynyt,saapuu perjantaina ensivisiitille.Huomenna meillä puolestamme aie käydä kaupungilla.Miehen hiukset kaipaavat siistimistä.Piha liukas kuin luistinrata,mutta eiköhän pyörätuolin kahvat pitele lykkijän pystyssä. "Himalaja" sulaa valuttaen vettä kulkutielle,eikä näytä siltä,että joku veisi vuoren pois.Ehkä odottavat sen luonnollista katoamista.Niinhän lumilla on tapana muillakin vuorilla tänä ilmaston lämpenemisen aikana.

Hyvää päivän jatkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti