8. tammikuuta 2011

TUHKAJUMISTA PANAMAAN

Vuoden 2011 ensimmäisessä Suomen Kuvalehdessä palauduttiin edellisvuoteen ja sen tapahtumiin ja mieleenpainumiin sanojen kohdalla.Luettelon kokoaja Aarre Huhtalan mukaan kaksi sanaa on ylitse muiden "tuhkajumi" ja "vuvuzela". Tuhkajumi tarkoittaa Islannissa huhtikuussa tapahtunutta tulivuoren purkausta,jonka seurauksena sankat tuhkapilvet seisauttivat lentoliikenteen Euroopassa. Vuvuzela!Ne ihmiset,jotka olivat Etelä-Afrikan jalkapallon mm-kilpailuissa saivat tuta korvissaan vuvuzelan äänen.Kaikki eivät pitäneet sen törinästä.

Muita mieleen jääviä ja jääneitä sanoja on mm. bonusmummo.Hän on mummo,jonka uusperhe saa avioliitossa kaupanpäälliseksi. "Hottentottipolitiikka" tarkoittaa perussuomalaisten suhtautumista kehitysmaiden asukkaisiin. Sitten on "hidas kirjallisuus" tarkoittaen sitä kirjallisuutta,joka vaatii lukijalta kiireetöntä paneutumista. Sanalla on englanninkielinen versio "slow literature".Kirjaesimerkkinä Huhtala mainitsee Antti Hyryn Uuni. Voisikohan toinen esimerkki olla Volter Kilven Alastalon salissa? Teos kertoo kuudesta tunnista,kun kustavilaiset kylänmiehet pitävät kokousta.Teos on 800-sivuinen ja siitä 70 sivua on sitä,miten Härkäniemen isäntä valitsee itselleen piippuhyllystä piippua.SK:ssa on paljon muitakin viime vuoden sanoja.Kukin tutustukoon luetteloon omakohtaisesti,jos mielii.

Meidän piti tänään ulkoutua,mutta jätämme väliin muilta osin kuin siltä,että uskaltaudun pakosta jättämään miehen siksi aikaa yksin,kun kipaisen lähikaupassa.Ei pihaa eikä jalkakäytäviä ole aurattu ja katolta pudotetaan lunta parastaikaa.Aloittivat eilen,mutta ehkä lumisade keskeytti,kun lopettivat.En jaksa lähteä lykkimään.Ensi viikolla on kuitenkin kaupungille meno,on keli minkälainen tahansa.

Italiassakin on tapahtunut lintujen joukkokuolema.Kuka enää uskoo ilotulitusraketteihin? Niitähän on aina räiskytelty,eikä tämmöistä ole maailman maissa tapahtunut.Kyllä nyt on oudommat syyt. Selvinneekö koskaan? Joku taas lennätti semmoisen ajatuksen,että ufomiehet ovat asialla muista maailmoista.Tuskin.Kai heilläkin olisi muuta tekemistä kuin päästää tämmöisiä olentoja hengiltä.Toisaalta taas voisivat luulla siinä lentelevän älykkäämpääkin porukkaa,joka olisi heille haitaksi.

Autoliitto kehoittaa autoilijoita kaivamaan hangesta kulkupelinsä.Luetellaan syitä ruostumisesta ilkityöntekijöihin.Olen taas kädet kyynärspäitä myöten ristissä onnesta,että kohdallani nämä asiat ovat mennyttä.Kun sentään vuosikymmeniä sain tuta autonomistajan talviongelmia.En ilkeä edes kertoa kuinka monta vuosikymmentä.Alussa oli outoa,kun ei voinutkaan kulkea autolla ja sitten kun mieheen iski sairaus,tuntui se hyvältä ratkaisulta.Kyllä minä osaavasti taittelin pyörätuolin kokoon,nostin takakonttiin ja miehen etuistuimelle jonkun aikaa.Sitten eräänä päivänä yhden puhelinsoiton jälkeen olin autoton nainen.Katselin kun vanha ystäväni lähti ja tunsin pientä haikeutta.Sen mukana kun meni niin paljon muutakin.Juuri tällä autolla teimme huikean matkan Jäämeren rannoille.Se kuljetti meidät läpi laajojen asumattomien tundramaisemien,kiersi sinisten vuonojen rannat ja vei meidät Tenojoen suulle.Se oli tuhansien kilometrien matka Helsingistä Helsinkiin kestäen yksitoista päivää ja kiertäen samalla myös koko Suomen Pohjanlahden reunaa Venäjän rajaa pitkin kotiin.Ainoa jääkarhu,jonka näimme,oli Hammerfestin kadulla patsaana.

Takaisin tähän päivään! Panin veteen savipadan ja paistan sen liottua uunia varten siinä porsaan ulkofileen.Tämän helpommaksi tuskin ruuanlaitto tulee.Vuosia sitten savipadat olivat muotia.Jokaisessa huushollissa likosi savipata! Enkä minäkään kovin usein kaapista nykyisin pataa kaiva.Joskus,kuten eilen illalla,putkahtaa mieleen.Paistin kanssa makoisat lisukkeet,niin tässäpä oivallinen viikonloppuruoka.

Tykkään Sean Connerysta ja tänään olisi jälleen kerran Bondia kuvaruudussa.Ties kuinka monta kertaa jo nähty.Mietin,jaksanko taas? Toinen mielimieheni on Robert Redford,jonka leffa "Lions for lambs" samoin tänään.Sotapolitiikkaa. Matkaileminen on aina ollut mieleeni,sekä omakohtaisena että muitten tekemänä.Siksi mielelläni katson Jaakko Selinin ohjelmia suomalaisista,jotka asuvat kaukana.Näistä olisi hiukan pitemmiksikin ohjelmiksi kuin puolituntisiksi.Suomalaisia riittää asujiksi niihinkin maihin,jotka eivät niinkään mahtaile turismilla.Tämänkertainen Panama ei niihin kuulu.Kanavan tietävät kaikki ja vielä enemmän sitä käyttäneet,jotka mielivät Tyyneltämereltä Atlantille tai päinvastoin. Taidanpa tänään pistäytyä Panamassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti