12. tammikuuta 2011

PULUJUTTUA

Käytän nimimerkkiä Stadin friidu.Tässä kerran oli julkisesti juttua siitä,voiko sanoja omia.Ei voi.Siispä Stadin friidu tai stadin friidu on vapaita sanoja kenen tahansa käytössä.Nyt Taiteilijaelämää-blogi kertoo galleria Mariassa olevan espoolaisen kuvataiteilijan työn Stadin Friidu-nimeltään.Se on helsinkiläinen pulu.Koko työ on hauska ja nimi osuva,sillä ketkä tai mitkä sitten jos eivät pulut ole stadilaisia.Ne kuuluvat kaupunkikuvaan.Niitä rakastetaan tai vihataan.Ne kuhertelevat keskenään estoitta puistojen nurmikoilla soitimillaan.Ne ovat tuttuja pullamummujen kanssa.Ne kuoriutuvat ja kuolevat täällä,niillä ei ole muuta kuin Helsinki.

Mutta kuinka moni meistä on nähnyt pulunpoikasia? Muut linnut tuovat jälkikasvunsa näytille ylpein vanhempain elkein.Eivät pulut,oikeammin viralliselta nimeltään kyyhkyset.Piilotellaanko pululapsia pesässä,kunnes ne ovat aikuisia? Minä en ainakaan koko ikänäni ole kertaakaan nähnyt muita kuin täyskasvuisia.Ne kerääntyvät lähipuistossa lähellemme jonottamaan syötävää,vaikka meillä ei koskaan ole mitä antaa.Eikä tule.Joskus niistä rohkeimmat lennähtävät samalle penkille norkoilemaan.Ei tipu. Sitten hätistän ne tiehensä.

Venetsian Piazza San Marco on kuuluisa kyyhkysistään ja ne kuuluvat siellä tämän kauniin torin ilmeeseen.Harva jättää valokuvauttamatta itseään pulujen kököttäessä olkapäillä.Ainakin ennen muinoin siellä oli erityisiä siementen myyjiä,joilta voi ostaa ja sitten käydä syöttämään näitä jo entuudestaan ylilihavia torisymboleja.Ehkä pulut ovat riesana kaikkialla kaupungeissa,ehkä eivät.

Pakastunut.Josta olen "iloinen kuin kissa liukkaalla jäällä",sillä aiomme kaupungille ja kovalla alustalla on helpompi lykkiä pyörätuolia kuin vesiloskassa.Sään vaihtuminen miinusasteista plussan puolelle teki tepposia.Lääkäriasemilla vilkasta,katoilta tipahtanut ikävissä merkeissä lunta ja jäätä,lumenpudottajia pudonnut maahan katoilta.Eikä vieläkään hellitä,sillä nyt on vedet jäätyneet ja tietää liukkautta yhä jalankulkijoille ja autoilijoille.Varovaisuutta,varovaisuutta.Oliko se edesmennyt Spede Pertti Pasanen,joka neuvoi oikeaoppista kävelyä liukkaalla? Reidet yhdessä-kävely pitää pystyssä!Mutkamäissäkin pysyy tolpillaan,kun ei levittele.

Tämän pituinen tämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti