7. elokuuta 2010

LAUANTAIN LAVERRUS

Venäjällä muuttuvat miliisit taas poliiseiksi.Ehkä.Sikäläinen presidentti ehdottanut.Mutta sikäläisen presidentin mahtikäskykään ei lopeta Moskovan savuja.Ihmisillä on tukalaa,kynnelle kykeneväiset poistuvat kaupungista,eikä matkat Moskovaan ole nyt juuri in.Pohjois-Amerikkaan taas kuuluu sellaista,että valkonenätauti,sienistä saatu,hävittää lepakot ja tämäkin on surullinen juttu.Mehiläisten katoamisesta puhutaan myös alvariinsa ja siitä taitaa seurata vieläkin ikävämpää maailmalle.Joku jo ennusti sen myötä ihmiskunnankin häviämisen aivan lyhyessä ajassa.Niinikään Ahvenanmaan meren pohjan hylystä äkätty samppanja puhuttaa.Ranskan tutkijat miettivät,onko se vanhaa,hyvin vanhaa vai vähemmän vanhaa.Maailman vanhimman titteli kohottaisi kummasti Ahvenanmaan imagoa.Tällä hetkellä vanhimman titteliä pitää vuoden 1825 samppanja.Myös merestä nostettu.Mutta muualta kuin meiltä päin.Seuraavaksi ilman aasin siltaa jääasioihin.Enkä puhu niistä,jotka ovat juomalasissa,vaan kunnon lohkareesta,joka otti ja irtosi Grönlannista aivan hiljattain.Siinä kelluu nyt aikamoisen kokoinen jääpala matkalla ties minne,tosin matkaa tehtäessä kaiken aikaa sulaenkin.Riittänee kuitenkin pitkästi ihmeteltävää missä sitten lipuneekin.

Minua askarruttaa joskus kieliasiat.Nyt taas.Sanat "somali" ja "somalialainen" sekoittuvat minulla ja monella muullakin.HS:n Kieli-ikkuna joskus muinoin asiaa käsitteli ja löysin kuin löysinkin tuhansien papereitteni joukosta mainitun leikkeen.Ilman päivämäärää,mutta tuskin aivan tuore on,kun on kellastunutkin.Leikkeisiin pitäisi aina ja ehdottomasti panna ainakin vuosi.

No,takaisin somali-asiaan kuin myös somalialaisten asiaan. Somali-sana tarkoittaa kansallisuutta ja se toinen Somalian kansalaista.Helsingissä ei siis samoile somaleja,vaan somalialaisia.Ehkä jälkimmäinen on joillekin meistä liian pitkä sanottavaksi,jotta lyhyempi nimitys tuntuu mutkattomammalta.Tosin myös väärältä.Samanmoinen virhe pullahtaa sanoissa "katolinen" ja "katolilainen".Ihminen ei voi olla katolinen,mutta hänen uskontonsa voi.Ja tämä ihminen on siis katolilainen."Katolista" käytetään joko tietämättömyydestä tai laiskuudesta pitemmän sanan käyttöön.Tämä ei taas päde kiitti- ja kiitos-sanoihin,sillä niissä on yhtä monta kirjainta.Purnaan tästä "kiitistä". Mitenkäs se meneekään? Kiittää-verbin imperfektimuoto on "kiitti". Kuka siis aina kiitti,kun tokaistaan "kiitti"? No,myönnän,että kun sitä tarpeeksi kauan käytetään,löytyy sana joskus Nykysuomen sanakirjasta kiitos-sanan synonyyminä.Mutta ei minun elinaikanani.

Hetkiseksi suomalaiseen puhelinkulttuuriin.Toissapäivänä soi puhelin.Vastattuani nimelläni kuului miehen ääni "kelle tämä tuli?" Lamaannuin. Harkittuani hetken,vastasin "no,kenelle se piti tulla?".Hiljaisuus.Sitten mies älysi sanoa numeron ja meidänhän se oli.Myönsin.Tämän jälkeen kolme eri kertaa toistettiin numero ja siinä vaiheessa suljin.Minähän tiedän oman numeroni.Eilen soi taas.Miehen ääni "soitinko teille eilen?". Vastasin "jos soititte nimettömänä kuten nyt,en tiedä,soititteko juuri te eilen".Hän esittäytyi ja nyt varsin asiallisena mainitsi vielä paikankin,jonne oli alun alkaen aikonut.Nyt minäkin ystävällisenä,että tämä ei ole oikea osoite.Hän pyysi anteeksi ja minä annoin.Jäin kuitenkin miettimään ihmisten käyttäytymistä puhelimessa.Koko puhelu alun alkaen olisi pystytty minimoimaan,jos soittaja olisi heti kysynyt,onko siellä ja siellä? kun sensijaan uteli minulta,minne hän oli soittanut ja sitten latasi korvaani minun numeroani useaan kertaan aivan käsittämättömän turhaan.Tulimmekohan me sittenkin muita myöhemmin alas puusta?

Luvattiin hellettä ja se pihkuna tuli.Aamutuimassa jo 25 astetta Celsiusta,niin että minulta pääsi pitkä huokaus pannessani tuulettimet surisemaan.Yön vietin suureksi osaksi taas parvekkeella,mutta en pyörärosvoja jahkaillen,vaan unettomuuttani.Kummallisen paljon kulkijoita.Pehmeän samettinen yöilmako oli saanut ihmiset liikkeelle vai loman päättyminen ja pitää vielä saada kesäkaupungista kaikki irti? Veikkaan jälkimmäistä. Styroxlevyt loistivat valkoisina yössä,mutta huomattavasti pienemmässä kasassa kuin ennen.Joku oli pantu töihin ja viemään osan pois.Oliko veljesten vanhemmat saaneet tietää jälkikasvunsa tekemisen? Minäkin poimin yhden ison levyn roskikseen mennessäni.Mutta leikkipaikan jäljellä oleviin en aio kajota.

Lupasin miehen viedä tänään ulos.Tulee olemaan yhtä tuskaa kuumuuden takia.Ehkä rannalla sen verran raikkaasti tuulee,että henki kulkee.Tänä kesänä ei muuten nurmikoita ole valkoposkihanhet edelliskesien malliin sotkeneet.Hyvä.Joskus on ollut mahdotonta kaiken ulostuksen seassa lykkiä pyörätuolia rantaan asti.On etsittävä kiertotie.Muutamia hanhia näkyy ruokailemassa.Pieni määrä verrattuna,kun joskus olen laskenut seitsemänkymmentäkin lintua samoilla apajilla.Mies on vielä hetken äänikirjan matkassa Peter Maylen maisemissa Provencessa,sitten suihkuun ja menoksi.Ennenkuin iltapäivän paahde koko voimallaan käy päälle.Hyvää päivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti