8. elokuuta 2010

AAMUTUUMAILUA JA MYÖHEMPÄÄ

Hiljaista kuin huopatossutehtaassa,sanotiin ennen.Kello lähentelee kuutta aamulla.Nukuin hyvin ne tunnit,jotka nukuin.Heräsin miehen kolisteluun,eikä uni enää tullut.Mies nukkuu.Aamun sarastus jo pihalla,yksinäinen lokki noukkii pihan pinnasta herra ties mitä suuhunsa.Ehkä styroxin osia.Voivat lokin silmissä näyttää pullan palasilta.Ai niin,ulos mennessämme yhytin vanhemman veljeksen,joka raahasi styroxit pihalle.Kysyin onko hän korjannut ison osan pois.Oli.Minä sanoin "kiitos",johon poika "ole hyvä".Olen ennenkin ällistynyt tämän perheen lasten käytöksestä.Kotona on kasvatettu! Kuinka moni sen ikäinen 8-9v vastaisi aikuiselle näin kohteliaasti? Tälle pojalle se tuntuu olevan aivan luonnollista.

Katselin illalla monsieur Hulotia Enoni on toista maata-elokuvassa.Ensin ei pitänyt,kun on nähty jo,mutta sitten kuitenkin tempauduin mukaan tähän mainioon leffaan,jota ei tunnu ajan hammaskaan purevan.Sitä monen katsomiskerran jälkeen katselee erilaisin silmin.Näkee pieniä hupaisia nyansseja,jotka ovat aikaisemmin jääneet huomaamatta.Enää ei pelkkä juoni ole pääasia.Sivuosan esittäjät,kuten hilpeä koiralauma, kiinnittää huomion niiden vaellellessa vapaana pitkänä letkana nauttien olemassa olostaan ja hajuista.Patonki jokaisen ihmisen kainalossa tai ostoskassissa on ranskalainen tavaramerkki.Ilman käärettä,joka ei meillä hygienian kultamaassa tulisi kysymykseenkään.Herra Hulot ansaitsee vuodesta toiseen lämpimän hymyn ja pitkät aplodit tässä vähäpuheisessa osassaan.Elokuvan ohjaustyöstä vastaava Hulotin oikea minä Jacques Tati ansaitsee yhtä pitkät taputukset.

Eilen soitti ex-naapurini.Naapuruus pitkien vuosien aikana on kehittynyt ystävyydeksi,vaikka harvakseltaan juttelemmekin puhelimessa.Vielä harvemmin nykyisin tavataan.Nyt olisi tarkoitus.Palaamme asiaan myöhemmin.Tämmöiset ystävien yllätyssoitot minua suuresti ilahduttavat ja jos joistakin vielä kehittyy rupattelutuokio kahvikupposen ääressä,on se vielä riemullisempaa.

Tänään kaksi katsottavaa tv:ssä (La stradan jätän väliin) kevyemmällä puolella,Komisario Lewis ja Foylen sota.Kumpaakin olen seurannut,mutta en fanaattisesti.Jos on muuta,on muuta.Lewis ei ollut edellissarjassa esimiehensä ylikomisario Morsen veroinen älykkö,mutta nyt hänestä on kehittynyt jopa kulttuuritietoinen mies.Morsen ei enää tarvitsisi hävetä.Rikosylitarkastaja Christopher Foyle on saanut minun sympatiani Lewisiäkin enemmän.Hänen ainakohtelias persoonansa miellyttää ja hän antaa roolissaan todellisuuden tuntua sarjaleffan poliisin työssä.Odottelen iltaa.

Aion laistaa tämänpäiväisen ulosmenon.Poden vasenta olkapäätä edelleen,eikä se tykkää lykkimisestä eikä merituulista.Jospa mies suostuisi olemaan tänään sisällä.Suostuttelu vaatii aina nokkeluutta,etten sanoisi oveluutta.Ja sanonkin.

Nyt voisi mennä tiputtelemaan aamukahvia.Jatkuu...Ja jatkuu.

Ollaan kohta jo keskipäivässä.Aurinkoa hienoisen pilviverhon takaa ja lämmintä piisaa.Vein roskat,niin huomasin.

Olen aina ihmetellyt tämmöistä saunomisen ennätyskilpailua.Mitä järkeä siinä on? Ja mitä sillä mm-tittelillä sitten tekee? Onko arvokastakin,kun on istunut lauteilla kauemmin kuin muut? Nyt sitten Heinolan kisasta tuli murhenäytelmä venäläisen kilpailijan kuoltua.Suomalainen menetti tajuntansa ja sai palovammoja.Toinen arkussa ja toinen sairaalassa.Olisiko aihetta lopettaa tämä kilpailulaji?

Käsitän jopa saunomiskilpaa paremmin muurahaispesäistunnon kilpailumielessä,vaikka vaikeaa onkin.Saappaan tai tukin heitto vaikuttaa näiden rinnalla ihan urheilulta.Eukonkanto on sitten kiikunkaakun joukossa.Mikään muu näistä "lajeista" ei kai kuitenkaan ole niin terveydelle vaarallista kuin liian kuumassa saunassa kököttäminen.Päälle päätteeksi yleensä pidetään urhoollisuuden kohokohtana talvella saunan jälkeistä pyörimistä lumessa ilkosillaan.Kesällä hypätään sadasta asteesta järveen tai mereen,jokeen.Astevaihtelu saattaa olla sydänparalle liian suuri.Tätä mieltä ovat monet lääkäritkin.

Nyt kun ei runosuoni enempiä pulppuile,enkä muista mitään loppusitaattiakaan,panen vain tähän yksinkertaisesti pisteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti