15. toukokuuta 2010

MINUN PUUTARHANI

"Yksi kukka vain
viis on lehdet sen,-
onpa kauneus
yksinkertainen".
(japanilainen)

Tänään torilla ja nyt on "puutarhani" valmis.Sinisiä orvokkeja ja valkoisia margaretoja.Kaikkia runsaasti.Kerää katseita ja se on tarkoituskin.Tosin aamulla heti pieni masennus hiipi sydämeen,kun ulos mennessäni huomasin jonkun repineen irti pääsiäiskukan sipulin.Miksi? Sipuli oli heitetty orvokkien päälle.Panin samaan kuoppaan,missä se oli ollutkin.Kuinka joku voi vihata kukkia? Kiusantekoa? Kateutta,että noilla on,mutta ei meidän rapun edessä? Onneksi ei oltu tehty suurempaa ilkivaltaa.Kuitenkaan sillä hetkellä en pitänyt ihmisistä. Katselen parvekkeelta kukkiani ja tunnen onnen sydämessäni.Aamuinen pahamieli on poissa.On kesä,on aurinkoa ja taivas sininen.
"Pilvet polkien
auteretta ahmivat
leivot nousevat".
(haikuruno)

Kukkia hoitaessa ajatukset lepäävät.Istun pihanpuoleisen oven rappusilla kukkalaatikkoni vieressä edessäni sinkkinen iso kastelukannu täynnä vettä.Vielä ei ole nyppimisen aika,mutta myöhemmin,kun jotkut margaretan kukat nuutuvat.Pitää antaa uusille tilaa.Mies istuu pyörätuolissa työtäni katsellen.Lokki lentää pään yli ajaen takaa harakkaa.Mustarastas vuorostaan härnää räkättiä.Pihapuut viheriöivät,lapsilla ei ole hiekkalaatikossa kenkiä jaloissaan.Liukumäestä kuuluu iloinen huuto,kun lyhykäinen mäki tekee vatsassa kumman tunteen,mutta se on koettava kerta toisensa jälkeen uudestaan ja taas uudestaan.Kimalainen surisee lähistöllä.Laivasta purkautuu autoja ja ihmisiä.Ulkomaamatka on tehty.Luvattiin ukkosta ja sadekuuroja.Ja minun puutarhani kukoistaa.

Tiedättekö,mikä vielä saattaa kuulua puutarhaan? Hyönteisten maailmanmestari.Suomen Kuvalehden Paolo Torretta valistaa meitä kertomalla maailman vahvimmasta hyönteisestä.Lantakuoriainen.Lontoon Queen Maryn yliopisto on mestarin valinnut,sillä se pystyy työntämään omaa painoaan 1141 kertaa painavamman kuorman.Sama kuin jos 70-kiloinen ihminen siirtäisi 80 tonnia, kuuden kaksikerroksisen bussin verran.Kuoriaisen voima liittyy kuulemma sen seksielämään! Lantaläjäkäytävissä käydään kiivasta kamppailua koiraitten kesken naaraitten huomiosta.Tämä tappelu jos mikä kartuttaa voimia,niin että tämä 1141 kertainen oma paino siirtyy kuin tyhjää vaan.Sarvet ovat valttia,mutta sarvetonkin on vahva ja heivaa kilpakosijan käytävän seinille.Sarvettomuudella on tutkijoiden mukaan jotain tekemistä sperman tuotteliaisuuden kanssa.Mitä vähemmän sarvia,sitä enemmän spermaa.Niin että ei koolla ole todellakaan väliä.

Puutarhasta muualle.C. ei halua Tallinnassa nykytaiteen museoon.No,KuMu on ja pysyy.Menen toiste.Olde Hansaan menemme syömään.Uusi paikka C:lle.Minä taas käynyt usein.Ehkä sitten ateriomisen jälkeen pasteerailemme vain Tallinnan raatihuoneen ympäristössä.Itse raatihuone on hyvin säilynyt,kyllä sitä passaa katsella.Ympäristö tulee mukana.Raadinapteekki on niin vanha,että joku on sanonut,että ajallisesti siellä on saattanut käydä vaikka Kolumbuksen äiti.Minä tykkään ovista ja ehkä näytän ainakin yhden C:lle.Mustapäiden renessanssitalon ulko-ovi! Siinäpä ovien ovi.Tai hyppäämme taksiin ja ajamme Kadriorgin palatsiin.Upea puisto.Keisarin kesäasunto.Taidetta.Kun viimeksi olin,oli narikassa kaksi tomeraa ja väkivahvaa venäläisnaista,jotka kävivät melkein niskavilloihini kiinni,kun en meinannut antaa takkia säilytykseen.Ei hymyn hymyä,kun länsimainen hapatus tepsutteli ohi.

Tallinna on hieno kaupunki,kun ohittaa niiden kaupunginosien neuvostoaikaiset rakennukset,jotka eivät kauneudella silmää hivele,osa ränstyneenäkin,ikkunat rikki ja seinät reikäisinä.Rahaa ei riitä vielä kaikkialle.Mutta kyllä se tästä.Pitää osata nauttia vanhan hansakaupungin keskiaikaisuudesta,sen pitkästä historiasta ja jopa vanhan kaupungin mukulakivistä,jotka eivät ole hyväksi korkeille koroille.Ja sitten pussillinen vastapaahdettuja manteleita,eikös niin!

Kuulisittepa lintujen liverryksen,jonka minä kuulen parvekkeen avonaisten lasien takaa! Muita ääniä ei juuri nyt kuulukaan.Suosioonne näin sulkeutuen: hyvää iltapäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti