16. toukokuuta 2010

KIRJOITUSPÖYDÄN ÄÄRESTÄ

Sepelkyyhky,Columba palumbus, on pihapiirimme uusi tulokas.Ensin luulin sen vain poikenneen ja jos niin on, se "poikkeaa" nyt päivittäin.Tänään se oli lähikoivussa tarkastellen ympäristöään.Ei kai sillä vain ole missään meillä päin pesää? Ja jos,niin toivottavasti lajinsa mukaisesti puussa eikä maassa.Sepelkyyhkyt ovat ilmeisesti urbanisoituneet,jättäneet hyvästit metsille,sillä ystäväni Ilona on kertonut oman pihapiirinsä sepelkyyhkyvieraasta.Onhan Helsingissä pöllöjä ja haukkoja, jotka vielä minun lapsuudessani kuuluivat yksinomaan aivan muualle kuin kaupunkien keskustaan.Talvella on lämpöä taloista huokuvana,aterian saanti naurettavan vaivatonta,ruokaa yllinkyllin,rottia ja hiiriä,jos herää metsästysvaisto.
Mikäs täällä on korven asukeilla ollessa!

Kaksi huonoa yötä takana.Kiukuttelin miehelle,kiukuttelin oikein pahasti.Sanoin rumasti ja nyt kaduttaa.Puolustus: vähäinen nukkuminen vaatii veronsa,vie voimat ja väsyy.Silloin tulee sanoneeksi yhtä sun toista.Loma tulee todellakin tarpeeseen,mutta siihen on vielä toista kuukautta.Omaishoitajista sanotaan aina,että meidän tulisi hoitaa itseämme,että jaksamme.Tämä on totta.Jos uuvumme,hoitaminen tyssää.Jos sairastumme vakavasti,hoidettavalla usein ainut tie laitokseen.

Mutta tänäänkin paistaa aurinko! Lämmintä,hellettä,sinistä taivasta,pieni tuulenvire.Kukkalaatikkoni näyttää olevan kondiksessa,mitä parvekkeelta näin.Tarkistusmatka myöhemmin.

Bussilakolla uhataan Helsinkiä ensi viikolla. 70% kuulemma lakon piirissä. Siinäpä taas monella organisoimista,että kimppakyyti perheen kesken sopii tai tehtävä pitkiäkin kävelymatkoja muihin kulkuneuvoihin.Täällä kun on semmoisiakin kaupunginosia,joissa bussit ovat ainoat yleiset kulkuvälineet.Kaikkialle ei ole metroa tai raitiovaunua.On myös niin,että bussien aikatauluja karsittu,vuorovälejä supistettu niin,että bussi saattaa kulkea vain pari kertaa tunnissa.Muutamaa ihmistä varten ei kannata useammin ajaa,sanovat.Mummut ja vaarit,jotka eivät enää itse aja autoa,olkoot mökeissään.Palmia kuljettaa ruuan,jos siihen piiriin pääsee.

Minun isäni ei pitänyt sanasta "vanhus".Itsekin joskus mietin,koska ihminen on "vanhus". Onko se ikäkysymys vai luonne- ja mieliala-asia? Lehdissä saattaa silloin tällöin lukea,että "65-vuotias vanhus jäi auton alle suojatiellä". Tämän on tietysti kirjoittanut vastavalmistunut hyvin nuori toimittaja,jolle kaikki yli 50v ovat ikivanhoja ja poissa pelistä. Vanhus-sana sinänsä ei minusta ole kovin kohtelias,vaikka toisaalta puhutaanhan sitä nuorukaisesta,teinitytöstä,keski-ikäisestä ja lapsesta.Vanhus-sanalla on parempia synonyymejä: ikääntynyt ja vanhempi henkilö,isoisän tai -äidin ikäinen,seniorikansalainen... Niin ja fossiili,kalkkis ja käpy!!!Joskus ilmeisesti "vanhus" on tarkoittanut vain miespuolista,koska sillä on samanmerkityksellisiä sanoja: ukko,äijä,vaari,patriarkka(?) mainittuina vanhoissa synonyymisanakirjoissa.Nainen siis ei ikääntyessään olekaan ollut vanhus! Ymmärrän isääni,joka vielä yli 80v ei tahtonut olla "vanhus".Eikä hän ollutkaan. Se on luonne-ja mielialakysymys,koska on ja koska ei ole.

Yhden ainoan kerran minulle on annettu istuinpaikka ratikassa ja se johtui siitä,että oli kannettavana nyssykkä poikineen,enkä onnistunut hyvin pitämään mistään kiinni.Ainakin oletan tämän olleen syyn.Eikä minusta kukaan ainakaan vielä ole vanhus-nimitystä käyttänyt.Luultavasti repisin hänet kappaleiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti