10. toukokuuta 2010

PIENTÄ MIELEN ALAKULOA

Kun tässä päivänä muuanna juttelin vanhan ystäväni Carinan kanssa puhelimessa ja kerroin ensikuisesta lomastani,ehdotti C. että lähdettäisiin Tallinnassa käymään.En mielelläni poistuisi maisemista miehen ollessa muualla hoidossa,mutta ehkä jo olen kypsä näinkin radikaaliseen temppuun.Mikä siis ettei: minäpä lähden! Viiden tunnin oleskelu maissa,lounaalle ja ehkä pasteerailua hansakaupunkia katsellen.Tutkimista riittäisi pitkäksikin aikaa,sillä Tallinna on todellakin paljon muuta kuin syömistä ja ostoksilla olemista.Jos aikaa meillä nyt riittäisi,niin nykytaiteen museoon ja jos se C:tä kiinnostaa.Katsotaan,sano.

Toisen ystäväni kanssa olen maailmaa parannellut.Pääsimme yksimielisesti siihen tulokseen,että meistä ihmisistä on kadonnut paljon hyvää.Julkinen ilkeily on yleistä,ruma käytös ja piittaamattomuus kaikesta samoin.Me syytämme "pahaa oloa".Minä en usko tähän.Me olemme yksinkertaisesti muuttuneet huonompaan suuntaan.Emme enää kasvata lapsiamme,syytämme koulua huonosta käytöksestä,epäkunnioittavasta kielenkäytöstä,ilkivallan tekemisestä,kaikesta.Ja kuitenkin koti on se paikka,jossa ensisijaisesti opetetaan oikean ja väärän ero.Tähän uskon pyhästi.Murheellisena myös totesimme,että tuskin me ihmiset enää muutumme muuksi paitsi vieläkin pahemmiksi.Kärsivällisyys on kadonnut,annamme periksi yrittämättä parantaa ja parantua.Yli puolet avioliitoista päättyy eroon.Se on yhdestä riidasta poikki.Alkaa minunkin päässäni jo liikkua kauhuskenaario maailmanlopusta.Luonnonkatastrofeja entistä enemmän,terrorismia,sotia,korruptiota, rasismia,murhia,raiskauksia,kidutuksia,lapsien hyväksikäyttöä,kirkonmiehiinkään ei voi enää uskoa... Luettelo on loputon.Pahaa on aina ollut ja tulee olemaan.

Omar Khaijam "teltantekijä" kuoli vuonna 1131 ja hänen sanomansa kuuluu:

"Ma elämäni kaiken lasken eteen Ihmisen
ja pääni hänen jalkains´ alle annan riemuiten.
Sua haluttaako tietää,mik´ on todellinen helvetti?
Maan päällä se on: seura ihmis-irvikuvien."

Onko siis mikään oikeastaan muuttunut?


Italiasta tuli kirje.Ei hyvää sielläkään.Maassa pilvin pimein laittomasti maahan tulleita.Me Suomessa emme edes osaa kuvitella sitä määrää ja mitä semmoisesta täällä seuraisi.Me emme katsele suopein silmin Romanian kerjäläisiä.En minäkään.Ja toivonkin koko sydämestäni lain muutosta vihdoinkin siihen suuntaan,että kaikkinainen kerjääminen yleisillä paikoilla kielletään.Kimpussani oli taas eräänä päivänä kerjäläisnainen,joka oli jalkautunut Stockmannin eteen ja kiusasi kulkijoita näyttämällä mukinsa kylkeen liimattua lapsen kuvaa hokien "beibi,beibi". Kun en antanut mukiin mitään,sihautti suustaan pitkän sylkiroiskon kera romaniankielisiä sanoja ja katosi Espan vilinään.Näitäkö meidän pitää elättää?

Onko nyt tämä päivä minulla tänään semmoinen,etten näe hyvää missään? Valvottu yö takana ehkä syynä,harmaa ja sumuinen aamu,holotna ilma.Loma tulee minulle todella tarpeeseen! Osaisinpa vaan rentoutua.Unohtaa miehen tunteman ikävän ja kaiken sen,miten hän käyttäytyy tuntiessaan pahaa oloa vieraitten hoidossa.Osaanko olla ajattelematta? Stressaannunko vain? Jos mies asennoituisi eri lailla ja ymmärtäisi loman tarpeellisuuden eikä vain ajattelisi hoitopaikkaa rangaistuksena. Loman jälkeen ja haettuani hänet taas kotiin,menee päiviä,kunnes saan hänet ruotuun ja tuntemaan hänen olonsa turvalliseksi.Vai menisikö kaikki kitkatta? Edellisestä lomastani on jo muutama vuosi ja silloinkin olin sen ajan sattumoisin sairaalassa.Silloin muistan ajatelleeni itsekkäästi vain itseäni ja olo oli koko ajan semmoista hälläväli-tyyliä muista piittaamatta.Tunnustan,että se tuntui hyvältä! Oikeastaan se olikin henkisesti ihan oikea loma!

Sumu on pisaroitunut puitten oksille,pyörävajan katto kiiltelee kosteudesta ja lokkiemo seisoo pesänsä vieressä odottaen ehkä haudontavuoron vaihtumista.Missä lentelee toinen osapuoli? Vapaana jossain meren yllä tai ruokavarkaissa Kauppatorilla.Laiva huutaa usvan seassa.Risteilijäalus on kiinnitettynä kaijaan. Turkiskauppa käy torilla ja Tuomiokirkko pääsee apostoleineen valokuvaan.Siinäpä turistin Helsinki. Mitä jäi mieleen? Kaunis Senaatintori ja totiset helsinkiläiset,Kiseleffin talo paketissa ja venäläisen keisarin patsas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti