23. helmikuuta 2010

KAIKKIKO LUMEN SYYTÄ?

Istahdin koneen ääreen näin aamutuimassa.Ulkona pimeää,mies nukkuu vielä,talossa ei kuulu ääniä.Lunta luvattu täksikin päiväksi lisää.Eilen huomasin aurojen kasanneen jälleen kinokset suojateitten eteen.Jalankulkijat tallanneet aukon kadun yli päästäkseen.Muinaisia huoltomiehiä ei enää ole,jotka ennen avasivat jalankulkua varten mahdollisuuden liikkua.Säästöä silläkin puolella!

Samoin VR:n touhut ihmetyttävät.Pakkasta ja lunta syytetään.Onko tämä näillä leveysasteilla ensimmäinen talvi? Sanovat,että miehiä ei riitä käsipelillä lumien poistoon esimerkiksi vaihteista.Miksi ei riitä? Onko "säästetty" niin,että irtisanominen on mennyt liialliseksi? Eikö voi nyt palkata? VR:ltä lähdetään uutisten mukaan talvioppiin Venäjälle! Mennään katselemaan,miten pojat osaavat siellä hommat.Siellä ilmeisesti työt taidetaan.Heillä kun on ollut aikaisemminkin lunta ja pakkasta.

Vaikka en junilla olekaan nyt matkustanut, hämmästyttää sekin,miten VR on toiminut asiakkaitaan kohtaan,kun junien aikataulut ovat roimasti tunneilla pettäneet.Kun on tullut asemahallien sulkemisaika,niin ihmiset vaan ulos pellolle pakkaseen.Näin meillä Suomessa! Tuskin edes pahoittelua anteeksipyynnöistä puhumattakaan,informaatiokin minimaalista ja sekin vähä huonoa.Näin kerrotaan.Yksityisautoilu vaan kunniaan ja seuraavan kerran sillä pelillä menoksi.
Ja näin takuulla tuleekin tapahtumaan.

Tuli omaishoitajien Lähellä-lehti eilen.Hiukset nousivat pystyyn lukiessani Sata-komitean mietintöä sosiaaliturvan uudistamisesta.Liippaa likeltä omaishoitajienkin työtä.Olen jossain yhteydessä sanonutkin,että huonommaksi menee,jos kunnat siirtävät omaishoitajien hoitopalkkioiden maksamisen Kelaan.Myös hoitotuet tarkistettaisiin ja osa jäisi aivan varmasti syystä tai toisesta sitä ilman oli vammaisuus minkä asteinen tahansa.Kelassa luetaan vain tietoja asiakkaista,kun kunnasta lähetetään virkailija vammaisen kotiin katselemaan tilannetta ja ihmistä itseään.

Yksi omaishoidossa hoidettava tuo kunnalle säästöä 30 000-50 000€ vuodessa!!! Jos esimerkiksi minun ja kaltaisteni omaishoitajien tilalle pitäisi palkata kotiin hoitajia,tarvittaisiin tähän viisi hoitajaa! Meillä on ympärivuorokautinen pesti seitsemänä päivänä viikossa,olemme kuin partiolaiset: aina valmiina. Me säästämme kuntien menoja huikein summin eli 1,2 miljardia euroa vuodessa. Silti sosiaali-ja terveystoimien kustannuksista kohdistuu omaishoitoon vain 0,6%.Mitäs jos omaishoitajat menisivät lakkoon,joka on tämän kevään trendi monella alalla??? Mitenkäs sitten suut pannaan Kelassa ja kunnissa,jos olisi järjestettävä paikat kaikille näille hoidettaville,jotka eivät pysty itsestään ja tarpeistaan huolehtimaan?

Mutta emme me mene lakkoon.Kaveria ei jätetä,ei minkäänlaisissa olosuhteissa.Me hoidamme kuten ennenkin samalla intensiivisellä tavalla ja rakkaudella lähimmäistämme,tapahtuu mitä tahansa.Ja tähänhän päättäjät luottavatkin: ne hoitaa vaikka ilman mitään tukia ja etuisuuksia!

Ollessani eilen pikapikaa kaupungilla hoitajan pitäessä meillä vahtia,ostin lisää taidemagneetteja jääkaapin oveen. Nyt tuli myös Fernando Boteron työ,jossa kaksi tukevaa ihmistä tanssii.Ei taiteen tarvitse aina olla niin totista,minkä tämä kolumbialainen taiteilija on meille todistanut.Osaa hän tehdä vakavaakin. Kun Irakin Abu Ghraibin vankilan kidutuskauheudet tulivat julkisuuteen, otti Botero siihen voimakkaasti kantaa tekemällä tapahtuneesta kuvia, jotka eivät ole kaunista katseltavaa.Koko tämä ihmisarvoa alentava tapahtuma on jo vuosia vanha,mutta teot tuskin unohdetut.Ne todistivat maailmalle,miten julmia ihmiset ovat toisiaan kohtaan.Rangaistukset on jo annettu,mutta onko opittu? Tuskin.

Tässä välillä olin laittamassa meille aamukahvin ja sille lisukkeet.Lunta on alkanut sataa,jota luvattiin.Ei tänäänkään ulos pyörätuolin kanssa.Täällähän kökötämme.Mietin syntyjä syviä ja luen jonkun runon.Mieliala kun on nyt kallellaan siihen suuntaan.Ettäpä näin tässä ja nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti