USAn itärannikko kamppailee lumen kanssa.Eläintensuojelijat ja valaanpyytäjät kiivailevat keskenään Australian aluevesillä.Iran on suuttunut Lontoon British Museumille,kun sieltä ei lainata Kyyros Suuren savisylinteriä.Meillä kotona oli huono yö,enkä ole parhaimmillani.
Luin joskus muinoin Rachel Carsonin kirjan "Äänetön kevät" ja kauhistuin.Kaikkinaisten myrkkyjen käyttö maailmassa tappaa vähitellen linnuista alkaen eläimet.DDT:n käyttö lopetettiin kymmenen vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen 1972 USAssa ja se on kielletty useimmissa maailman maissa.Valaiden pyytäminen kuuluu samalla lailla järjestelmälliseen hävittämiseen kuin nykyisin kaikenlaisten muitten kuin DDT:n myrkkyjen levittäminen luontoon.Olen aivan varma,että aasialaiset eivät kuolisi nälkään,jos sukupuuton partaalla olevien eläinten pyynti lopetettaisiin.On järjetöntä touhua ottaa esimerkiksi hailta vain evät ja viskata ruumis takaisin mereen.Näitä kituvia,kuolevia ja kuolleita eläimiä lilluu merien vesissä suuria määriä,kunnes vajoavat pohjaan.Ja vain aasialaisen gastronomian vuoksi! En ainakaan minä voi ymmärtää ihmisen ääretöntä tyhmyyttä hävittää omaa elinympäristöään kaikin tavoin,tappamalla ja saastuttamalla.Ja meidän latinankielinen lajinimityksemme tarkoittaa "viisas ihminen".
Juttelin jo kerran aikaisemmin,mitenkä USAn ja Kanadankin lumentulo on usein katastrofaalisempaa kuin konsanaan meillä täällä Suomessa,vaikka vingummekin ja ärhentelemme omasta lumimäärästämme.Kun en ole paikan päällä ollut sielläpäin kaaosta toteamassa,sitä voi vain kuvitella.Mutta ystäväni Elisabeth ja Christian ovat asuneet Washington DC:ssä ja kokeneet tämmöisen luonnon voiman.Ulos ei voinut mennä,kaikki oli pysähdyksissä,sähköt poissa,koulut ja työpaikat suljettuina jne.Nyt on jälleen tämmöinen tilanne USAn itärannikolla.Onneksi lumen tulo aikanaan loppuu ja alkaa hillitön sulaminen.Mutta sitä ennen tapahtuu kaikenlaista aineellista vahinkoa,myös tavalla tai toisella ihmishenkien menetyksiä.
Iranilaisten suutahtaminen lontoolaista museota kohtaan johtuu siitä,että British Museum jahkaili liian kauan Kyyroksen savisylinterin lainaamista maahan,jossa se Persian aikaan oli.Kyyros eleli Persiassa joskus 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.Miksi museo ei tahdo lainata? Selvinneekö koskaan.Pelkääkö esineen jäävän sille tielleen? No,sieltähän se onkin alun alkaen,kuten jo mainitsin.Monet British Museumin aarteet ovat "arvelluttavin" keinoin muinoin saatuja tai hankittuja,sotasaaliita,arkeologien kaivamia... Toisaalta hyvä,että ovat näinkin helpossa paikassa nähtävinä,että pääsemme tutustumaan.Museon sisäänkäynnin kohdalla taitaa yhäkin olla tapana tutkia jopa naisten käsilaukkujen sisältö,ettei ole sellaisia esineitä,joilla voisi vahingoittaa museon omaisuutta.
Voisin kertoa meidän huonosta yöstä,mutta enpä taida.Olkoon.Uutta päivää mennään ja siitä sopii odottaa helpompaa ja hauskempaa.Ulosmenosta en vielä tiedä.Huomenna on tilattava inva-auto ja lähdettävä miehen kanssa kaupungille.Pesula-asiaa.
Taannoisen vieraani kanssa juttelimme suomalaisten käytöksestä.Rouva on muualta maahamme tullut ja yhä vieläkin kahdeksantoista Suomessa olovuoden jälkeen ihmettelee meidän jäykkyyttämme ja hymyttömyyttämme.Olen minä itsekin asiaa miettinyt.Syyksi kerrotaan sotavuosia,Uralin takaa aikoinaan konttaamista,kylmiä talvia,pula- ja lama-aikoja ja vaikka mitä.Vieraani oli sitä mieltä kuitenkin,että yksikään näistä ei estä hymyilyä.Ja tämähän on aivan totta. Maa,mistä hän Suomeen on tullut,on kokenut kovia ollen kuitenkin aikoinaan vahva sivistysvaltio koko Euroopassa.Ehkä kulttuurieroihin vaikuttaa juuri maan ja kansan ikä,että ollaanko tultu ikään kuin "puusta alas" muita myöhemmin.Näin olen ainakin itsetykönäni tämän asian ajatellut.
Ajattelin nyt mennä hymyilemään miehelleni ja viedä hänet aamupäiväsuihkuun.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti