16. tammikuuta 2021

TÄNÄÄN MUNAPIIRASTA

 Menin eilen illalla heti yhdentoista jälkeen vuoteeseen. Nyt kello tulee aamulla pian kahdeksan, enkä ole ollenkaan nukkunut.Juon jo aamukahvia. Pirullista. Kuuntelin jopa rentouttavaa musiikkia. Ei auttanut. Ihan dorkaa.

Eikä ole mitään kunnon lukemistakaan. Otin hätäpäissäni hyllystä Z.Topeliuksen muistiinpanoja vanhasta Helsingistä. Ilmestynyt 1986 Gummerukselta.Sitä samaa mitä muissakin Helsinki-kirjoissa. Kirjan jutuista ainakin osa ilmestynyt aikanaan Helsingfors Tidningarissa. Topeliushan oli siellä monet vuodet toimittajana ja pakinoitsijana. Tuleeko minulla tämäkään kirja uudestaan luettua? Tykkäänhän minä historiasta ja eritoten oman kaupunkini historiasta, mutta kun sekin on pureskeltu niin moneen kertaan.

Suomalaisesta Kirjakaupasta tuli ilmoitus bonuksestani. Viime vuoden kirjasaaliista.. Olen saamassa kahdeksan euron tienoilla, joten upotan sen kiireesti uuteen kirjaan. Ensi viikolla pakkaudun ulos muutenkin. Siihen loppui sitten minun introverttiyteni.

Salmonellaa kananmunissa. Vaivauduin minäkin jääkaapille tutkimaan, mistä kanalasta munaseni ovat. Ei salmonellaisesta kanalasta. Tänään nimittäin laitan omeletin  . Omeletti-sana on ehdottomasti fiinimpi kuin sana "munakas". Kaisa Häkkinen etymologisessa sanakirjassaan kertoo "omeletin" tulleen tietysti ruotsinkielen omelett-sanasta, joka taas tullut ranskankielen omelette-sanasta, joka alunalkaen oli a-alkuinen eli amelette ja se taas saanut alkunsa alumette- tai alumelle-sanoista. Latinallakin on jotain tekemistä sanan kanssa eli tarjolla on ollut "lamella", joka tarkoittaa pientä levyä. Suomessa "omelettia" käytettiin jo 1880-luvulla. Ja kaikkea ennen munakas tai omeletti oli "munakakku" tai "munapiiras". Tämä oli blogin muna- ja omelettiosuus.

Jospa käyn laittamassa lisää kahvia. Nespressosta tuli aivan uusia makuja, mutta onneksi kaikki maistuvat kuitenkin eniten kahville. En millään erota jotain kolumbialaista kahvia brasilialaisesta. Niin että voisin tilata yhtä ja samaa kahvia Nespressosta. Mutta kapselit ovat kivan värisiä. Ja nimet komeita. Juotuani voisin yrittää nukkua, vaikka hyvin tiedän siinä taas epäonnistuvani. Parasta olisi laittaa vuode päiväkuntoon, käydä suihkussa ja pukeutua. Tämän jälkeen voisin taas yrittää sitä nukkumista. Kuinka kauan ihminen voi olla valveilla yhtä pötköä? 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti