2. tammikuuta 2021

SOLVAAMISTA

 Tv:ssä pyörii askartelumainoksia. Yksi minua kiukuttaa. Kirjaan kaivetaan kuoppa leikkaamalla sivuja pois. Liimataan, pannaan valokuvakin. Sitten kuoppaan istutetaan kasveja!! Kuka torvi tällaisen kikan on keksinyt? Ei ainakaan kustantaja, kirjailija, kirjakauppias, kirjastoväki tai kirjaa rakastava lukija. Katselen tämän kirjaa kunnioittamattoman mainoksen syvän surun vallassa. Typerää uusiokäyttöä. Raiskaamista. Häpäisyä. Tervassa ja höyhenissä sietäisi idean keksijää pyöritellä. Eikö nyt mitään muuta paikkaa istutuksille ole kuin KIRJA!

Luin jo uudet Helsinki-kirjani. Molemmat. Helsingin olympialaiset vuonna 1952 pani Suomen tietysti maailman kartalle ja toi Suurta Maailmaa Suomeen. Tuli coca cola ja purukumi, monta tuhatta urheilijaa monista maista, tuli väriä Helsinkiin, ulkoilmaravintolat ja tiedostamisen muunlaisesta elämästä muualla. Helsinki ei vaikuttanut enää niin pieneltä tuppukylältä. Vaikutti melkein Tukholmalta. Nyt on kaikkea ja kaikenlaista. Mikään ei meitä hetkauta, tumma ihonvärikään ei saa aikaan hämmästelyä. Ulkomaalaisia tulee haistelemaan puhdasta ilmaa ja vaatimaan revontulinäytelmää tai valkoisia poroja tokittain, paksuja kinoksia kesälläkin. Nyt koronan takia pitää vähän toppuutella tulemista. Koska pääsemme viruksesta eroon?

HS kertoo nuorten muodista. On sanottu, ettei vaatteilla ole enää sukupuolta. Kukin voi panna päälleen mitä vaan. Hameen kaltaisia vaatekappaleita miehet ovat ennenkin käyttäneet. Nyt kuvaan on astunut vaatteiden kalleus. Pitää olla merkkiä ja se voi tarkoittaa parikin tuhatta euroa maksavaa puseroa tai laukkua. Kova nimi on Louis Vuitton. Pitää tietää, mitä LV tarkoittaa. Jos et tiedä, et kuulu joukkoon.

Mitäkö tänään hommailen? Heräsin vastikään ja jo on pöydällä edessäni mukavan kokoinen muki täynnä kahvia. Jotain cappuccinon ja latten sekoitusta. Sähköpostia A:lle Espanjaan, jossa rajut toimenpiteet koronan takia. Illalla sisälle viimeistään klo 23 ja ennen kuutta aamulla ei ole suotavaa ulkona liikkua. Etelän hilpeä yöelämä on lamaannutettu. Myös Suomessa saisi olla hiukan tiukemmat määräykset. Esimerkiksi kylmästi maskipakko jokaiselle. Varsinkin ulkomaalaistaustaiset kuljeksivat kuin hallituksen vakavat suositukset eivät koskisi heitä ollenkaan. Kiukuttaa.

Nyt alan vuodevaatteiden vaihtamisen. Pyykkikone hurisemaan ja päivän mittaan voi alkaa riisua joulukamaa pois. Joulu meni jo. Loppiaisesta härkäviikot ja se meinaa lujaa arkea ja aherrusta kaiken laiskistumisen ja ylensyömisen jälkeen. Sitten voisin kovertaa kirjaan syvennyksen ja laittaa kuoppaan lounaani tänään ja syödä. Tai sitten en. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti